Predstavljen kip starohrvatskog boga Peruna @ PP Učka

predstavljanje_kipa_starohrvatskog_boga_Peruna (1)

Spomenuti kip samostalno je djelo autora Marka Vrbana, inače člana udruge Perunova Svetinja koja promovira i štiti staru slavensku kulturu.

Učka – U nedjelju, 30. lipnja 2013.god., na prekrasnoj lokaciji u zaleđu Mošćeničke Drage, a u prostoru Parka prirode Učka, svečano je predstavljen kip starohrvatskog boga Peruna.

Spomenuti kip samostalno je djelo autora Marka Vrbana, inače člana udruge Perunova Svetinja koja promovira i štiti staru slavensku kulturu.

predstavljanje_kipa_starohrvatskog_boga_Peruna (2)

Na svečanom su predstavljanju pozdravne govore održali ravnatelj JU PP Učka (Egon Vasilić), Deniver Vukelić (predstavnik udruge Perunova Svetinja), spomenuti autor skulpture (Marko Vrban) te Grga Frangeš (autor mitsko–povijesne staze Trebišća–Perun).

Perunova skulptura tako je postavljena na istoimeni vrh iznad Mošćenica (Perun, 880 m n/v) koji je dio povijesno-mitološke staze Trebišća-Perun. Spomenuta staza otvorena je i uređena u sklopu Parka prirode Učka 2009. godine te iz godine u godinu bilježi sve veći broj turista i posjetitelja. Sama staza evocira uspomene na davna vremena kada su liburnijske prostore naseljavali stari Slaveni koji su upravo na ovom području obavljali svoje mitologijske rituale slavnjenja ciklusa života i smrti.

predstavljanje_kipa_starohrvatskog_boga_Peruna (3)

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!