Svečano u novu sezonu uz maestra Zorana Juranića i pijanističku zvijezdu Aljošu Jurinića

ARHIVA

Aljoša Jurinić odabrao je jedno od najtežih djela klavirske literature, zahtjevno i za pijanista i za orkestar. Bilo je to omiljeno skladateljevo djelo koje je i praizveo u Pavlovsku 1913., a potom izveo i u Parizu 1924. Originalni je notni zapis iz 1913. izgorio u Ruskoj revoluciji, a prema sjećanju ga je Prokofjev rekonstruirao 1923.

Rijeka – Mladi virtuoz na klaviru, apsolutna zvijezda hrvatskog i svjetskog pijanizma, Aljoša Jurinić nastupa uz orkestar riječke Opere, na svečanom otvorenju sezone 2017/2018. HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u petak 29. rujna 2017. u 20 sati. Koncertom će ravnati maestro Zoran Juranić, rođeni Riječanin.

U riječkom Zajcu u novu sezonu svečano nas uvodi – Zajc. Njegova lepršava i dopadljiva Rapsodia fiumana autorov je dar Riječanima skladan u Lovranu.

Sljedeći je na programu svečanog koncerta Drugi koncert za klavir i orkestar Sergeja Prokofjeva. Aljoša Jurinić odabrao je jedno od najtežih djela klavirske literature, zahtjevno i za pijanista i za orkestar. Bilo je to omiljeno skladateljevo djelo koje je i praizveo u Pavlovsku 1913., a potom izveo i u Parizu 1924. Originalni je notni zapis iz 1913. izgorio u Ruskoj revoluciji, a prema sjećanju ga je Prokofjev rekonstruirao 1923.

Na koncertu će, nakon pauze, biti izvedena Sedma simfonija Ludwiga van Beethovena, jedno od najljepših njegovih djela i glazbenih djela uopće. „I svirati i slušati ju, čisti je užitak!”, kaže maestro Juranić.

Aljoša Jurinić prvi je pijanist iz Hrvatske koji se uspio plasirati u finale najvećeg i najprestižnijeg Međunarodnog pijanističkog natjecanja „Fryderyk Chopin” u Varšavi za najtalentiranije mlade pijaniste iz cijelog svijeta. To je bilo 2015. godine, a tri godine ranije pobijedio je na uglednom pijanističkom natjecanju „Robert Schumann” u skladateljevu rodnom gradu Zwickauu. Osim svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj, dobitnik je i glavne godišnje državne nagrade „Vladimir Nazor” čime je postao najmlađi dobitnik te nagrade u povijesti. Pobjednik je brojnih natjecanja, među ostalim triju pijanističkih natjecanja u Italiji: 3. međunarodnog pijanističkog natjecanja „Encore! Shura Cherkassky” u Milanu, 4. međunarodnog pijanističkog natjecanja „Luciano Luciani” u Cosenzi i 5. međunarodnog pijanističkog natjecanja u Massarosi 2014. Nastupa solistički i uz pratnju orkestra u zemlji i brojnim europskim državama te na festivalima kao što su Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Osorske glazbene večeri, Zagrebačke ljetne večeri, Festival Puccini (Torre del Lago, Italiji), Festival Nohant (Francuska), From Easter to Ascension (Tbilisi, Gruzija), Kijevske ljetne večeri (Ukrajina), Serate Musicali (Milano) i drugima. U Londonu je debitirao 2007, a u veljači 2015. održao je debitanski recital u njujorškom Carnegie Hallu.

Zoran Juranić, skladatelj i dirigent, čest gost riječke Opere, redovni je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Stalni je gost-dirigent Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Uz niz simfonijskih i koncertnih skladbi, njegov repertoar obuhvaća pedesetak opernih djela iz svih stilskih razdoblja. Autor je operne farse „Govori mi o Augusti“ (Muzički biennale Zagreb, 1999), operne sapunice „Pingvini“ (Hamburg i MBZ, 2007), opere „Posljednji ljetni cvijet“ (MBZ, 2013) te niza scenskih, orkestralnih i komornih skladbi. Revidirao je i izveo niz zanemarenih djela iz hrvatske glazbene baštine, poput djela Ivana pl. Zajca i Antonija Smareglije. Revidirao je i izveo operu „Oganj“ Blagoja Berse te praizveo operu „Preobražaj“ Stanka Horvata. Predsjednik je Hrvatskog društva skladatelja. Od nagrada izdvaja se „Vladimir Nazor” za djelovanje upravo u Operi HNK Ivana pl. Zajca, Diploma Grada Rijeke za revitalizaciju djela Ivana pl. Zajca, te Vjesnikove Nagrade za glazbu „Josip Štolcer Slavenski”, Nagrade grada Zagreba itd.

Prije početka koncerta, intendant Marin Blažević i direktorica agencije Rijeka 2020 Emina Višnić kratko će, uz projekcije i fotografije, predstaviti projekt Rijeka 2020 – EPK.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net