Svečanost povodom 110 godina škole @ Pasjak

pasjak_svecanost_2013

Posebnom svečanošću za koju su se u njenoj učionici okupili bivši i sadašnji učenici i nastavnici, ali i brojni gosti, škola u Pasjaku proslavila je jubilarnih 110 godina postojanja.

Pasjak – Četiri države ”preživjela” je škola u Pasjaku, te kroz svojih 110 godina postojanja obrazovala nebrojene generacije učenika. Velik broj njih, svih životnih dobi, vratio se u njenu učionicu u petak navečer kako bi sudjelovao na proslavi visokog jubileja škole koja danas djeluje kao Područna škola Osnovne škole ”Drago Gervais” Brešca.

pasjak_skola_obljetnica_2013_1

Osim aktualnih učenika – Duje Pavičića, Luke Pavičića, Eme Šustar, Natali de Bona i Ines de Bona – koje je za nastup pripremila učiteljica Marija Špoljarić koja je na tom mjestu provela čitav radni vijek, punih 29 godina, njihovih donedavnih kolega koji sada pohađaju 4. razred breške škole – Dajana Đekić i Katarina Pavičić – pod paskom učiteljice Vesne Kostić, te starijih osnovaca među kojima su nastupili Veronika Corallini, Nicole Juričić, Nina Juričić, Lara Ujčić, Hana Ujčić, Petra Potočnik, Gloria Sigurnjak i Ana Bratović koje je vodila profesorica hrvatskog jezika Tamara Broznić Škalamera – u programu su sudjelovali i bivši učenici Josip Hrvatin Orlando i Vida Barak koji su govorili o povijesti kraja i same škole od njenog prvog učitelja Rudolfa Saršona.

– Ova škola bila je središte kulturnog života našeg kraja, širila je pismenost i odgajala ljude, i nju su pohodili časni ljudi. Na početku, jezik na kojem se učilo bio je slovenski, a u susjednoj Lipi govorilo se hrvatskim jezikom, Uz zgradu škole postojao je i vrt u kojem su učenici stjecali svoje osnovno znanje o poljoprivredi. Škola je imala dosta učenika – prema podatku od 31. prosinca 1913. godine, u Pasjaku je bilo 108 djece, kazala je Vida Barak.

pasjak_skola_obljetnica_2013_2

Poslije Austro-ugarske, ovim je prostorom vladala Italija, što se odrazilo i na školski program, jer se uveo talijanski jezik, ali i učitelji s juga Italije.

– Tog vremena još se sjećaju najstariji mještani, ljudi od 92 godine, koji kažu kako je u to vrijeme školski dan počinjao u 9 sati pozdravom učitelju, zatim molitvom pa učenjem. U to vrijeme, u školi su imali i marendu, pa su bili sretni jer kod kuće nije bilo mnogo toga za jesti, objasnila je Barak.

Moderna povijest škole započinje odlaskom Talijana, 1943. godine te dolaskom Branka Prebelića za učitelja, koji je isprva u tajnosti vodio partizansku školu, a nakon rata nastavio svoj angažman do 1959. godine. Kasnije pasjačka škola postaje područna škola, a taj status zadržala je i danas.

[nggallery id=787]

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!