Svestrani književnik i novinar Davor Grgurić održat će etno izlaganje o mitološkim bićima Gorskog kotara uz autorski koncert @ Mošćenička Draga

Davor Grgurić hrvatski je književnik i novinar Radija Gorski kotar, autor 11 objavljenih knjiga i uporan istraživač i promotor narodne baštine Gorskog kotara.

Mošćenička Draga – Svestrani književnik, novinar i glazbenik Davor Grgurić, 17. prosinca, s početkom u 18 sati u zgradi Javne namjene održat će svoje Etno izlaganje o mitološkim bićima Gorskog kotara uz autorski koncert na kojem će izvesti svoje pjesme od kojih su neke nagrađene na festivalima u regiji. Projekt je ostvaren i sufinanciran unutar projekta Županijska kulturna mreža.

Davor Grgurić hrvatski je književnik i novinar Radija Gorski kotar, autor 11 objavljenih knjiga i uporan istraživač i promotor narodne baštine Gorskog kotara. Član je Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog novinarskog društva, Slavenske akademije za književnost i umjetnost sa sjedištem u Varni (Bugarska), Kajkavskog spravišča u Zagrebu i Slovenskog kulturno prosvetnog društva „Bazovica’’ u Rijeci. Član je i kulturnog vijeća Primorsko-goranske županije, već u drugom mandatu. Novinar je Radija Gorski kotar u Delnicama.

U dosadašnjoj karijeri objavio je tri zbirke pjesama, zbirku putopisnih eseja, zbirku pripovijedaka, roman „Dan bez leptira”, zbirku poezije na kajkavskom govoru Lokava, kuharicu o tradicijskim uskršnjim nadjevima Gorskog kotara te etnografsku monografiju „Stòare dèjuonške fòajne čez lejto” u koautorstvu. Također, uvršten je u tri antologijske zbirke poezije, a u organizaciji Etno-uduge ’’Prepelin’c’’, koju je osnovao, osmislio je i pokrenuo međunarodne književne susrete ’’Od mora do gora’’ sa sjedištem u Delnicama, koji će se ove godine održati po sedmi puta. Poeziju i prozu objavljuje u petnaestak hrvatskih književnih časopisa, u makedonskom književnom časopisu „Sovremenost”, bosanskohercegovačkom časopisu „Riječ’’ i bugarskom zborniku Slavenske akademije za umjetnost i književnost „Znaci”. Pojedine su mu pjesme prevedene na talijanski, slovenski, makedonski, bugarski i ukrajinski jezik. Njegove pjesme na delničkoj kajkavštini su više puta uvrštene u zbornik radova Recitala kajkavske poezije u Krapini, a na spomenutom je Recitalu 2009. i 2015. godine osvojio posebnu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda. Kao kantautor nastupao je na festivalima „Grobnička skala” i „Čansonfest 2013.”. Pri Radiju Gorski kotar od 2002. godine snima, uređuje i vodi dijalektalnu etnografsku emisiju „Radio Ž’rjoâfka”, nagrađenu godišnjom nagradom Grada Delnica 2008. i 2013. godine, za doprinos goranskoj kulturi. Predsjednik je Etno-udruge „Prepelin’c” Delnice, koju je osnovao 2004. godine, i udruge „Glazbeni susreti Gorskog kotara”, kojom predsjeda od 2006. godine. Za zalaganje i rad u spomenutim udrugama 2010. godine dobio je nagradu Primorsko-goranske županije „Volonter godine”, a obje udruge pod njegovim su predsjedanjem dobile priznanje Grada Delnica, također 2010. godine. U nakladi Etno-udruge „Prepelin’c” Delnice uredio je i objavio pet monografija suvremenih autora iz Gorskog kotara, vezanih uz goransku prošlost i etnografiju, od kojih su neke nagrađene „Gorančicom”, književnom nagradom Goranskog Novog lista. Video i tonski snima goranske etno kazivače, prikuplja stare predmete i pokretač je ideje o osnivanju Etnografskog muzeja Gorskog kotara u Delnicama, pa ga je 2015. godine Grad Delnice imenovao članom Inicijativnog odbora za osnutak spomenute ustanove. Uz sve navedeno slika i kipari.

error: Content is protected !!