Svi skupa za LRH @ GV Opatija

gradsko_vijece_sm1…opatijski poslodavci mogu koristiti poticaje iz obaju izvora, gradskoga i državnog…
…za potrebu izgradnju sportske dvorane – ”Komunalac” je dobio dopuštenje da se zaduži za 20 milijuna kuna kako bi mogao kupiti teren za preseljenje, a ”Opatija 21”, koja će voditi projekt izgradnje sportske dvorane, dobila je pravo na dva kredita – od 37 i 33 milijuna kuna – za realizaciju tog projekta…

Opatija – Tri sata članovi opatijskog Gradskog vijeća raspravljali su o problematici Liburnia Riviera Hotela, da bi nakon žestokih svađa ustanovili kako se u načelu oko svih bitnih stvari slažu, te da će djelovati – ”jedinstveno i pragmatično”, kako je to sročio nezavisni vijećnik Roman Cvek.
– Ovo je sukob naših, opatijskih nastojanja te političkih veza sadašnjeg vlasnika LRH. Čitavo vrijeme dok smo mi bili na vlasti, vodila se igra mačke i miša između lokalnih interesa i interesa krupnog kapitala. Stoga je onaj sporazum potpisan 2007. godine bio svojevrstan kompromis, u kojem su načelno prihvaćene naše tvrdnje o izvornom stjecanju, ali su iz njega izbačene neke ključne riječi koje su možda dovele do situacije u kojoj sada Opatiji prijeti bankrot, kazao je Cvek, te objasnio kako je i prošla vlast razrađivala “plan B” u slučaju da Hanfa Opatiji propiše obavezu preuzimanja Liburnia Riviera Hotela. U tom je planu upravo Cvek bio glavni operativac.
– Bio sam zadužen za pronalaženje načina financiranja otkupa svih dionica LRH, dakle za rješavanje ovog problema od 1,3 milijarde kuna koji pritišće Opatiju. Pronašli smo dva izvora sredstava, te razradili model prema kojem bi Nova Liburnija otkupila sve dionice, konsolidirala tvrtku i kasnije prodala većinski udio na tržištu te od tih sredstava platila kredit. Naravno, sada su uvjeti promjenjeni i taj model je izvan igre, ali mi i dalje moramo zajednički djelovati prema Vladi i drugim institucijama. Moramo pokazati dvije stvari – da smo jednistveni, da čitavo Vijeće ima zajednički stav oko LRH, ali i da smo pragmatični, odnosno da smo voljni surađivati na rješavanju tog problema, poručio je kolegama Cvek. Na koncu, vijećnici su jednoglasno podržali sadržaj gradonačelnikovog istupa te odlučili da će u roku od 15 dana biti sazvana sjednica Gradskog vijeća posvećena isključivo temi LRH. Do te će sjednice klubovi vladajućih i oporbenih vijećnika pripremiti tekst deklaracije, čije bi jednoglasno donošenje trebalo demonstrirati jedinstvo lokalne politika o ovoj temi.

Liburnija.net: Vlast i oporba - fotoreporter 'na ničijoj zemlji' @ Opatija

Liburnija.net: Vlast i oporba - fotoreporter 'na ničijoj zemlji' @ Opatija


Opatijsko Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici usvojilo Program poticanja zapošljavanja i razvoja poduzetništva. Mala i srednja trgovačka društva te obrtnici sa sjedištem na području Grada dobivat će novčane poticaje kada nezaposlenog građanina Opatije zaposle na najmanje 24 mjeseca, a predviđeni su i poticaji za samozapošljavnje osnivanjem obrta. Dodatni poticaji predviđeni su za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Navedene mjere dopuna su potporama koje se isplaćuju prema programima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, pa opatijski poslodavci mogu koristiti poticaje iz obaju izvora, gradskoga i državnog.
Vijećnici su danas, između ostalog, saslušali informaciju načelnika Policijske postaje Opatija Damira Brnasa o sigurnosnoj situaciji na području Grada u 2010. godini, povećali temeljni kapital gradske razvojne tvrtke ”Opatija 21“ (koja, nakon ovjere glavnog projekta, od Grada preuzima investiciju Sportske dvorane ”Marino Cvetković“) te donijeli odluku o pristupanju izradi Detaljnog plana uređenja ičićanske Triestine. No, idila stvorena oko LRH nije dugo potrajala. Već oko točke na kojoj je gradonačelnik Ivo Dujmić predstavio informaciju o (potencijalnim) radovima na Brituhu potaknut (čitaj: iznerviran) ostavkom vijećnika Akcije mladih Sandija Kršanca koju je predsjednik najmlađe opatijske vijećničke stranke obrazložio time što ”gradonačelnik kažnjava građane Veprinca” – i još je ovjerio kod javnog bilježnika – posvađali su se vijećnik AM Igor Puž i gradonačelnik Dujmić. Ponajviše oko toga treba li DPU za radove na Brituhu ili ne treba, ali i oko toga ”tko tu kome laže”.
Na koncu je ipak zaključeno da je za kašnjenje realizacije ”zaslužna” promjena stava konzervatora, čim papiri budu spremni, Grad će Brituh vratiti u proračun i realizirati ga, a kandidirao ga je i za uvrštenje u županijsku Razvojnu strategiju, sažetak je gradonačelnikovog odgovora na obrazloženje Kršančeve ostavke.
vijece_sm
Tomislav Lesinger (AM), koji je u vijećničkim klupama ”naslijedio“ Sandija Kršanca, svoj je mandat započeo vijećničkim pitanjima o kandidaturi zamjenika gradonačelnika Ernie Gigante Deškovića za pročelnika za kulturu u Gradu Rijecu, te o novim, strožim pravilima igre gradskog financiranja udruga. U odgovorima na ostala vijećnička pitanja čulo se, između ostalog, da će Grad samostalno nastaviti pripremu projekta Doma umjetnosti, s obzirom na to da LRH u idućem razdoblju ne planira rekonstrukciju Hotela ”Imperial“.
Osim toga, gradonačelnik Dujmić demantirao je teze da neprimjereno istupa u javnosti, primjerice na nedavnom sastanku u Turističkoj zajednici: – Jesam temperamentan, ali nisam ekscesan. Moji istupi motivirani su zabrinutošću za sudbinu turizma, u vrijeme kada glavni hotelijer pokazuje naznake prelaska na sezonsko poslovanje te planira smanjenje broja stalno zaposlenih radnika. Grad će koristiti sve legalne mjere koje su mu na raspolaganju da destimulira pristup koji vodi u nazadovanje opatijskog turizma, pojasnio je Dujmić.
Pomalo potiho, uz kratko gunđanje oporbe, prošla je i informacija da je gradonačelnik odobrio dva zaduženja gradskim tvrtkama, u ukupnom iznosu od 90 milijuna kuna. Sve to potrebno je za izgradnju sportske dvorane – ”Komunalac” je dobio dopuštenje da se zaduži za 20 milijuna kuna kako bi mogao kupiti teren za preseljenje, a ”Opatija 21”, koja će voditi projekt izgradnje sportske dvorane, dobila je pravo na dva kredita – od 37 i 33 milijuna kuna – za realizaciju tog projekta.
Davor Žic / Liburnija.net
___________________________________________________________________________________________
Liburnija.net; Vaše online novosti iz Liburnije – Opatija, Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga
Davor Žic / Liburnija.net
___________________________________________________________________________________________
Liburnija.net; Vaše online novosti iz Liburnije – Opatija, Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga

error: Content is protected !!