Svi su izborni pobjednici – Šarac vodi za načelnika, SDP-u relativna većina u Vijeću, a PGS-IDS odlučuju @ Matulji

Miodrag Šarac u društvu kolega iz ekipe 'Bolji Matulji'

Miodrag Šarac u društvu kolega iz ekipe ‘Bolji Matulji’

Donosimo službene rezultate izbora, koji se ne razlikuju bitno od neslužbenih koje smo objavili sinoć – u drugom krugu borit će se Miodrag Šarac i Mario Ćiković, a u Vijeću SDP-HSU osvojio je šest mandata, PGS-IDS četiri, HNS-AM tri, a nezavisna lista Željka Grbca i HDZ po dva…

Matulji – Iako rezultati možda ukazuju na drugačiji ”raspored snaga”, može se reći da su jedini pobjednici prijevremenih matuljskih izbora za popunjavanje sastava Općinskog vijeća članovi koalicije IDS-PGS. Ove dvije stranke, doduše, u odnosu na situaciju otprije tri godine i izborni ciklus 2013. izgubile su dio potpore birača i s ukupno pet vijećnika (tri PGS-a i dva IDS-a) spali na četiri, no pritom su ”zaradili” i lokalnu ”mostovsku” situaciju u kojoj njihove četiri ruke odlučuju o većini. Doduše, zajednička lista za načelnika koju je predvodio predsjednik PGS-a Mladen Prenc nije se uspjela plasirati u drugi krug, ali usprkos tome ostvarila je respektabilnu podršku od otprilike 25 posto birača.

Mladen Prenc i Bruno Frlan

Mladen Prenc i Bruno Frlan

– Ča se tiče Vijeća, tu smo zadovoljni, a ča se tiče izbora za načelnika, vjerovali smo da ćemo ići u drugi krug tako da smo tu nezadovoljni, otkrio je ”koalicijske sentimente” Mladen Prenc, predsjednik PGS-a i ”istureni igrač” na obje liste.

Bruno Frlan, predsjednik IDS-a i kandidat za zamjenika načelnika, dodao je kako su vjerovali u ulazak u drugi krug, ali kako su ”birači zakazali”. Naglasio je, međutim, kako u Vijeću sada koalicijski vijećnici imaju ključnu ulogu jer se bez njihova četiri glasa neće moći sastaviti većina.

Usprkos tezi da su ove dvije stranke bliže koaliciji SDP-HSU nego suparnicima iz platforme Bolji Matulji, Prenc je kazao da će se razgovarati s obje strane.

– Mi jesmo lijevi centar, ali tek trebamo odlučiti kojoj strani ćemo dati svoju podršku, i naravno da ćemo razgovarati i s jednima i s drugima, zaključio je Prenc.

Stožer HNS-a i Akcije mladih također je rezultate izbora dočekao u optimističnom raspoloženju – zajednička lista osvojila je tri mandata, ali je kandidat Miodrag Šarac uime platforme Bolji Matulji ostvario najbolji rezultat u utrci za načelnika – 36,89 posto, prestigavši dosadašnjeg načelnika za nešto više od jednog postotnog poena.

Željko Grbac sa članovima svoje liste

Željko Grbac sa članovima svoje liste

– Želim zahvaliti svim mještanima koji su izašli na izbore i prepoznali ideju i viziju Bolji Matulji. Na ovim izborima građani su pokazali da žele promjene i ne žele da se Općinom upravlja na isti način, nego da se ostvari program Bolji Matulji. Tijekom protekla dva mjeseca uspjeli smo naš program predstaviti brojnim građanima, ali očito nismo stigli do svih, stoga ćemo u naredna dva tjedna imati cilj da dođemo i do onih Matuljaca koji nisu imali prilike upoznati se s našim idejama, kazao je Šarac.

Uz tri mandata liste koju je također predvodio Šarac, partneri u Vijeću bit će im i HDZ te nezavisna lista koju je predvodio Željko Grbac, s po dva vijećnika, dok se Liburnijska stranka sa samostalnom listom koja je osvojila 4,36 posto glasova nije uspjela ”ugurati” među vijećničke klupe.

– Grupa Bolji Matulji ostvarila je većinu u Vijeću, a glasovi za stranke koje su podržale ovu platformu, kao i za koaliciju PGS-IDS pokazali su da velika većina mještana nije zadovoljna s načinom na koji se dosad radilo i da žele promjenu. Mi smo od prvog dana pozivali na zajedništvo, i sada želimo ostvariti aktivnu suradnju u Vijeću sa svima koji žele da Matulji postanu lider na području Liburnije i Primorsko-goranske županije, te primjer u čitavoj Hrvatskoj, zaključio je Šarac.

Koalicija SDP-HSU u iščekivanju rezultata

Koalicija SDP-HSU u iščekivanju rezultata

Koalicijska lista SDP-HSU relativni je pobjednik izbora, kao pojedinačna lista koja je zaslužila najveći broj glasova Matuljaca, i najveći broj mjesta u Vijeću – ukupno šest. No, bivši načelnik Ćiković u utrku za dovršetak mandata ulazi s drugog mjesta, iako je razlika u odnosu na Šarca jedva veća od jednog postotka – kandidat liste SDP-HSU zaradio je 35,76 posto glasova.

– Zadovoljni samo sa izbornim rezultatom. Imamo duplo viđe vjećnika u vijeću, a prema predviđanjima trebali su nas pomesti u prvom krugu, obzirom da u prošlom sazivu imali deset vjećnika, a sad su pali na sedam. U drugom krugu očekujem da će ljudi prepoznati moje programe i da ćemo razliku nadoknadit u naredna dva tjedna, kazao nam je Mario Ćiković, kandidat za načelnika koalicije SDP-HNS.

Davor Žic, Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!