Svi su pozvani: Velika konferencija za mlade i o mladima održat će se u ponedjeljak u KTC Gervais @ Opatija

U jutarnjim i ranoposlijepodnevnim terminima održat će se rasprava u fokusnim skupinama, a večernji dio uključivat će i veliku tribinu sa brojnim zainteresiranim sudionicima.

Opatija – Izrada Lokalnog programa za mlade Grada Opatije za period 2018.-2021. godine nastavit će se konferencijom za mlade i o mladima koja će se održati u ponedjeljak, 7. svibnja u KTC Gervais u Opatiji s početkom u 10.30 pa sve do 20 sati.

– U sklopu konferencije održat će se 6 tematskih fokus grupa, na kojima ćemo okupiti mlade od 15 do 30 godina, ali i sve one koji su direktno i indirektno uključeni u rad s mladima u Opatiji. Tako će se od 11 do 13.30 obraditi teme kao što su obrazovanje i stručno usavršavanje (formalno i neformalno), zdravlje i blagostanje (sport) te društvena isključenost, odnosno uključenost mladih, kazala je Diana Kovačić uime organizatora, Udruge Žmergo i Grada Opatije.

Od 14.30 do 16.30 na rasporedu su teme kultura i stvaralaštvo, zapošljavanje i poduzetništvo, sudjelovanje mladih, volontiranje i mobilnost.

– Konferenciju ćemo zatvoriti javnom tribinom od 18 do 20 sati s predstavljanjem rezultata online istraživanja potreba, problema i interesa mladih u Opatiji te raspravom o zaključcima svih 6 fokus grupa, kada će prisutni imati priliku čuti, ali i raspravljati o iznjedrenim zaključcima i prijedlozima prioriteta koji će biti dijelom Lokalnog programa za mlade, kao i načine uključivanja u daljnje korake procesa, kazala je Kovačić.

Naglasila je kako je od iznimnog značaja da u procesu izrade ovog važnog dokumenta sudjeluju svi relevantni dionici s područja Opatije pa su tako pozivi upućen svima javnim ustanovama, organizacijama i mladima s područja Grada Opatije.

– Jedino sudjelovanjem svih dionika može se dobiti cjelovita sliku problema, potreba i interesa mladih detektiranih tijekom procesa na osnovu kojih će se izraditi prioriteti i mjere u svakom od područja interesa mladih s ciljem unaprjeđenja kvalitete života mladih u Opatiji, rekla je Kovačić.

U realizaciju konferencije aktivno su uključeni mladi iz Savjeta mladih, opatijskih udruga mladih i za mlade te učenici Ugostiteljske škole koji pripremaju osvježenja u stankama tijekom konferencije za sve sudionike, a mladim sudionicima organizatori i domaćini pripremaju i simbolična iznenađenja.

Vjerujemo da ćete prepoznati važnost ovog, za mlade, važnog procesa te nas podržati objavama u svom mediju, kako za ovu konferenciju, tako i za naredne korake sve do usvajanja i početka primjene dokumenta.

Davor Žic / PodUčkun.net