Svjetski dan glazbe: Šajo svira u Via Romi, Razz i En Face beskućnicima

Arhiva

Cilj akcije je obići gradove i općine županije, domove, ustanove socijalne skrbi u kojima se tijekom godine rjeđe zbivaju susreti s glazbenicima. U programu nastupa sudjeluje oko stotinu glazbenika.

Rijeka – Svjetski dan glazbe, koji se slavi u četvrtak, 21. lipnja, prigodnim će programom obilježiti i riječki glazbenici. Pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, HGU PGŽ organizira obilježavanje Svjetskog dana glazbe „Umrežimo se glazbom od 7–77 godina“ s ovogodišnjim motom „U pohode Frankopanskim kaštelima”.

Zamjenica župana Marina Medarić istaknula je kako je obilježavanje Svjetskog dana glazbe s ovogodišnjim motom „U pohode Frankopanskim kaštelima” na pravi glazbeni način predstavlja promociju 25. godišnjice Primorsko-goranske županije i 900. godina od pojave imena Frankopan.

– Cilj akcije Svjetskog dana glazbe je obići, razna županijska mjesta, ali i domove, ustanove socijalne skrbi i dr, u kojima se tijekom godine rjeđe zbivaju susreti sa vrhunskim glazbenim imenima, različitih glazbenih žanrova. Ovo predstavlja stapanje Hrvatske glazbene unije s projektom Primorsko-goranske županije – Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana. Glazbenici idu u nekoliko kaštela (Čabar, Grobnik, Vrbnik-Gradec, Krk, Drivenik, Bribir, Kraljevica, Novi Vinodolski..) gdje će napraviti koncerte što pridonosi osnovnom cilju projekta Putovima Frankopana, a to je oživljavanje i revitalizacija frankopanskih kaštela na način da svojim sadržajima obogaćuju kulturnu i turističku ponudu”, rekla je Medarić.

Osim u frankopanskim kaštelima, glazbenici će nastupiti i na nekim neobičnim mjestima te tako uvesti muziku u ona mjesta gdje se rijetko čuje. Tako će Dražen Turina Šajeta u četvrtak u 15 sati, tragom Casha, nastupiti u riječkom zatvoru, a u 11.30 u Prihvatilištu za beskućnike Ruže svetog Franje u Rijeci nastupit će grupa En Face te Denis Razumović Razz, dok će u istom terminu u Domu za odrasle osobe Turnić glazbu proizvoditi jazz duo Spartaco Črnjarić i Majda Marenčić te Damir Badurina. Cilj akcije je obići gradove i općine županije, domove, ustanove socijalne skrbi u kojima se tijekom godine rjeđe zbivaju susreti s glazbenicima.

Predsjednik HGU Ivan Pešut zahvalio se svim glazbenicima koji prate projekt od 2015. godine, a počasna predsjednica HGU zahvalila se Primorsko-goranskoj županiji na partnerstvu od samih početaka obilježavanja Svjetskog dana glazbe (2005.g.), napomenuvši kako je upravo Glazbena unija iz Primorsko-goranske županije uvela Svjetski dan glazbe u Hrvatsku.

– Ono najvrjednije je da osim što posjećujemo prelijepa mjesta u koja glazbenici rijetko tijekom godine dolaze, je činjenica da se ideja prenašanja pozitivnih misli koja glazba nosi sa sobom širi iz godine u godinu, jer jednim dolaskom u neko mjesto primjećujemo da neka mjesta i sami kreću u akciju organiziranja i slavljena glazbe, rekla je Jadranka Čubrić predstavivši program nastupa tijekom Svjetskog dana glazbe u kojem ove godine sudjeluje oko stotinjak glazbenika.

Na press konferenciji Svjetski dan glazbe podržali su glazbenici koji će i sami prisustvovati u programu obilježavanja; Duško Jeličić (Dvorac Zrinskih), Dražen Turina Šajeta (Riječki zatvor) i Tatjana Bon iz Ženske klape Luka (Dom za starije osobe Kantrida).

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!