Svjetski dan prve pomoći i tjedan borbe protiv tuberkuloze obilježit će se nizom akcija diljem Liburnije

Na Svjetski dan prve pomoći nužno je skrenuti pozornost na marginalizirane osobe, kojima je sada ili u nekom trenutku bila uskraćena prva pomoć ili onemogućen pristup edukaciji iz postupaka prve pomoći, istaknuli su iz Gradskog društva Crvenog križa Opatija.

Opatija – Svjetski dan prve pomoći obilježava se svake godine druge subote u rujnu i prilika je za promicanje znanja te vještina prve pomoći u široj javnosti. Tim povodom, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija, 13. rujna organizira prvu akciju mjerenja tlaka i edukacije o reanimaciji na Opatijskoj tržnici od 9:30 do 12 sati. Nastavak akcije slijedi u ponedjeljak, 16. rujna u Dvorani Marino Cvetković u sklopu manifestacije Opatijskog Dana sporta, dan kasnije akcija se provodi u Udruzi osoba s invaliditetom Grada Opatije, dok će 19. rujna posjetiti Matulje.

Tjedan borbe protiv tuberkuloze obilježit će se dijeljenjem edukativnog materijala, informacijama i savjetima zainteresiranim građanima, također 13. rujna na Opatijskoj tržnici te će po školama liburnijskog područja organizirati predavanja na ovu temu.

– Edukacije iz prve pomoći trebale bi biti dostupne svima jer poznavanje i pravilna primjena postupaka iz prve pomoći mogu spasiti život, te pomažu u oporavku od iznenadne bolesti ili ozljede. Tema Svjetskog dana prve pomoći, koji se obilježava ove godine 14. rujna odnosi se na Prvu pomoć i marginalizirane osobe. Marginalizirane osobe su pojedinci ili grupe koje su često isključene iz svakodnevnih aktivnosti, događaja, poslova ili druženja. To su građani našeg društva, međutim često su lišeni našeg poštovanja i obzirnosti. U svakom društvu postoje skupine koje ne uživaju svakodnevne blagodati koje su dostupne većini. Takve skupine često sačinjavaju osobe s invaliditetom, osobe koje boluju od određenih bolesti, starije osobe, zatvorenici, te posebno ranjive skupine poput siročadi, djece zahvaćene radnom eksploatacijom ili žrtve trgovanja ljudima. Pod povećanim rizikom od marginalizacije su i osobe određenih seksualnih orijentacija, zatim izbjeglice, migranti, pripadnici manjina, žrtve raznih rodbinskih rituala i zakona, te nebrojeno puno drugih osoba kojima su uskraćena osnovna ljudska prava. Na Svjetski dan prve pomoći nužno je skrenuti pozornost na marginalizirane osobe, kojima je sada ili u nekom trenutku bila uskraćena prva pomoć ili onemogućen pristup edukaciji iz postupaka prve pomoći, istaknuli su iz Gradskog društva Crvenog križa Opatija.

error: Content is protected !!