Svjetski konkurenti riječke proizvodnje torpeda i industrijska špijunaža – Ivo Mileusnić održao zanimljivo predavnje

Predavanje je donijelo i manje poznate zanimljivosti iz industrijske prošlosti grada Rijeke, poput priče o industrijskoj špijunaži tvornice torpedo koju je naručio Louis Schwartzkopf, glavni konkurent Roberta Whiteheada.

Opatija – Predavanje “Schwartzkopf vs Whitehead – svjetski konkurenti riječke proizvodnje torpeda” održano je prošlog četvrtka u Villi Antonio. Tom prilikom Ivo Mileusnić, viši kustos iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka predstavio je zainteresiranoj publici svjetske konkurente riječkog industrijalca Roberta Whiteheada.

Publika je tako mogla upoznati industrijske magnate i izumitelje koji su u tržišnoj utakmici na polju vojne industrije 19. stoljeća nastojali svojim idejama i proizvodima konkurirati riječkoj proizvodnji torpeda. Usporedbom njihovih naprava s riječkim torpedom ukazalo se na značaj riječke proizvodnje torpeda u svjetskim razmjerima. Predavanje je donijelo i manje poznate zanimljivosti iz industrijske prošlosti grada Rijeke, poput priče o industrijskoj špijunaži tvornice torpedo koju je naručio Louis Schwartzkopf, glavni konkurent Roberta Whiteheada.

Ovo zanimljivo predavanje organizirao je Ogranak Matice hrvatske u Opatiji u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka.

error: Content is protected !!