Sweet home: Otkrivamo vam posebne izazove u 3D projektiranju (vizualizaciji) kupaonice

O posebnostima 3D projektiranja kupaonice porazgovarali smo sa dizajnericom iz salona Studio Arte s Viškova.

1.Poznato je da ljudi uglavnom koriste 3D tehniku za projektiranje kuhinja. Odakle ideja za projektiranje 3D kupaonice? 3D projektiranje je tu da maksimalno olakša klijentima odabir opreme, keramike i dizajniranja kupaonice. Kupaonice i kuhinje su jedna od najvažnijih investicija u domu, koje traju i po nekoliko desetljeća.

2.Koliko je proces izrade teško mijenjati, i postoje li neka ograničenja prilikom izrade? Najčešća ograničenja tiču se postojećih instalacija koje se primjerice, ne mogu mijenjati.
Samo projektiranje i izmjene u projektu nisu problem, i u većini slučajeva korigiraju se bez problema.

3.Koja je posebnost 3d tehnike?
Posebnost 3d projektiranja leži u činjenici da se svaka promjena vrlo jednostavno može vizualizirati klijentu. Mogućnost premještanja elemenata i preslagivanja keramike nude bezbrojne mogućnosti klijentima, što uvelike olakšava i projektantu i klijentu, i na taj se način nudi najbolje i najfunkcionalnije rješenje za kupaonicu.

4.Što ona donosi klijentima?
Bezbroj mogućih rješenja, vizualizaciju cijelog prostora, a samim time i lakše i brže donošenje odluke o izgledu kupaonice.

5.Koliko je brzi proces izrade? Što najčešće klijenti traže?
Vrijeme izrade ovisi o željama korisnika. Puno je faktora o kojima ovisi koliko će projekt trajati. Ako klijent zna šta želi, ili samo želi idejno rješenje, projekt može biti gotov za pola sata, dok su u nekim slučajevima potrebni dani za završetak projekta.

6.što je vama kao dizajneru poseban izazov u 3d projektiranju?
Najveći izazov su jako male kupaonice, u koje treba smjestiti sve potrebno za funkcionalnost.

7.Koji biste projekt izdvojili kao onaj koji vam je ostao u posebnom pamćenju?
Ima ih zaista puno… najveće zadovoljstvo dizajneru je kada mali, tijesan i loše organiziran prostor pretvori u prekrasnu kupaonicu sa puno funkcionalnog prostora.

8.U pravilu je kupaonica najmanja prostorija u stanu/kući. Koji su vaši trikovi za funkcionalno opremanje male kupaonice?
Na to pitanje i nije baš tako jednostavno odgovoriti, jer to ovisi o samom rasporedu kupaonice. Ogledala, svijetli tonovi, dobra rasvjeta i mudar odabir sanitarne opreme, svakako su jedan od najvažnijih čimbenika.

9.Što biste kao dizajner savjetovali klijentima – što je najvažnije na što treba paziti prilikom opremanja?
U prvom redu neka bude funkcionalno, a ne samo lijepo. Osim toga, uvijek je dobro potražiti pomoć stručnjak, i ne žuriti sa donošenjem odluka.

10.U slučaju ograničenog budžeta, biste li savjetovali ulaganje u kvalitetniju keramiku ili kvalitetnije sanitarije?
Mišljenja sam da se uvijek može naći zlatna sredina, ali ako moram birati, onda svakako keramika.Keramiku se ne mijenja svakih nekoliko godina, a sanitarnu opremu se uvijek može promijeniti bez prevelike gnjavaže.

11.Koja su najčešća pitanja koja klijenti imaju u vezi projektiranja kupaonice?
Neka od najčešćih pitanja tiču se izbora tuš kade ili kanalice, klijenti se često dvoume između svijetlih i tamnih tonova, te velikih ili malih pločica.

12.Možete li, s profesionalnog stajališta, ocijeniti koliko pažnje Hrvati polažu u opremanje kupaonice? (Estetsko i funkcionalno)
Hrvati su sve više počeli voditi računa kad je o opremanju kupaonice riječ. Ima onih koji maksimalno pojednostavne stvari i ne razmišljaju previše, ali većina klijenata dugo skuplja ideje, razgledavaju sanitarije, keramiku i opremu po trgovinama, te traže savjete dizajnera da svoje ideje pretvore u realnost.

I. M. / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net