Tematska sjednica Općinskog vijeća Viškovo o Marišćini bit će burna – Akcije najavili Krizni eko stožer i Živi zid

Krizni eko stožer održat će prosvjedni pred početak sjednice Vijeća čija je jedina točka “Informacija o radu i utjecaju na stanovništvo ŽCGO Marišćina”, a Živi zid najavio je kako će cijelu sjednicu prenositi uživo putem live streama.

Viškovo – Burna bi mogla biti sjednica Općinskog vijeća Viškova, koja će se održati u petak, 19. listopada s početkom u 18 sati u staroj školi na Saršonima. Jedina tema ove izvanredne sjednice je stanje na Marišćini, a o njoj su se već oglasili Živi zid i Udruga Krizni eko stožer „Marišćina“ koji su najavili određene „akcije“ s ciljem aktiviranja javnosti.

Krizni eko stožer održat će prosvjedni pred početak sjednice Vijeća čija je jedina točka “Informacija o radu i utjecaju na stanovništvo ŽCGO Marišćina”, a sa željom da se omogući usvajanje zaključka koji je predložila članica udruge i vijećnica Mirna Međimorec.

– Iako je uobičajeno da izvršna vlast uz dostavljene informacije pripremi i prijedlog akta kojim bi se odgovorne osobe za rad ŽCGO Marišćina pozvale na odgovornost i poduzimanje potrebnih koraka u cilju zaustavljanja štetnih utjecaja na život i zdravlje stanovnika, prijedlog takvog akta nije objavljen. Vijećnica Mirna Međimorec je na vlastitu inicijativu predložila zaključak čijim bi donošenjem lokalna izvršna vlast konačno potvrdila da i djelima, a ne samo riječima stoji uz mještane, naveli su iz udruge u dopisu koji potpisuje predsjednik Josip Begonja.

U zaključku koji će predložiti Međimorec traži se od načelnice Općine Viškovo da do kraja 2018. godine uz moguću suradnju sa susjednom Općinom Klana i Gradom Kastav provede zajedničku inicijativu za iznalaženje lokacije i izgradnju kompostane, ali i da se na Marišćini odvaja bio-otpad i ne miješa s ostalim komunalnim otpadom. Od načelnice Sanje Udović traži se i da Ekoplusu počne naplaćivati ekološke naknade za rad, da otvori SOS telefon na koji će mještani moći prijavljivati smrad koji se širi s lokacije ŽCGO Marišćina, da zatraži od Čistoće i Grada Rijeke sanaciju „nulte faze“ Marišćine. Također, sukladno izjavama župana Komadine koji je najavio da je spreman predati županijski udio u Ekoplusu lokalnoj samoupravi, zaključkom se traži da Općina Viškovo preuzme većinski udio i zatim zatvori ŽCGO Marišćinu.

– Vjerujemo da će se svim sredstvima pokušati zaustaviti čak i rasprava ovom prijedlogu akta, pa unaprijed želimo izvijestiti da u Poslovniku o radu Općinskog vijeća Općine Viškovo i Statutu Općine Viškovo nema odredbi koje bi onemogućile raspravu o predloženom Zaključku i glasovanje o njegovom donošenju. Rokovi za pripremu i slanje akata kojima se uporno pokušavaju onemogućiti prijedlozi općinske oporbe odnose se samo na predlaganje amandmana, što izrijekom i piše u Poslovniku o radu Općinskog vijeća te se rokovi za predlaganje drugih akata kao što su Zaključci u Poslovniku ne spominju. Nadamo se da će se konačno lokalna vlast odvažiti i prihvatiti prijedloge mještana te pokrenuti rješavanje problema ŽCGO Marišćina s mrtve točke, naveo je Begonja.

Koordinatorica Živog zida Viškovo Vedrana Kružić, pak, podnijela je zahtjev za sudjelovanjem na sjednici, istaknuvši kako je Marišćina „sulud projekt, ekološki i ekonomski neisplativ te opasna prijetnja ljudskom zdravlju“. Osim što će sudjelovati na sjednici, prenosit će događanja i live-streamom putem FB grupe Živi zid Viškovo, kako bi se „omogućila transparentnost rada Općinskog vijeća“.

 

error: Content is protected !!