Teran je naš – Europska komisija odobrila Istrijanima korištenje naziva terana kao vinske sorte

teran istra hrvatska

Na naljepnicama i oznakama Hrvatska Istra – teran oba će dijela naziva za hrvatsko vino što ga je predložila Europska komisija morati biti u istom vidnom polju, s time da će riječ ‘teran’ biti ispisana manjim slovima nego prvi dio naziva (Hrvatska Istra).

Arhiva: Ivan Jakovčić

Arhiva: Ivan Jakovčić

Bruxelles – Europska je komisija objavila nacrt delegiranog akta kojim se hrvatskim vinarima u Istri omogućava iznimka u korištenju imena teran. Tom iznimkom hrvatskim se vinarima omogućava nastavak korištenja naziva teran kao vinske sorte. Na naljepnicama i oznakama Hrvatska Istra – teran oba će dijela naziva za hrvatsko vino što ga je predložila Europska komisija morati biti u istom vidnom polju, s time da će riječ ‘teran’ biti ispisana manjim slovima nego prvi dio naziva (Hrvatska Istra).

– Vrlo sam zadovoljan odlukom Europske komisije. Mada je takva odluka očekivana trebalo je dosta vremena i upornosti da bi se dokazala istina. Za ovaj su uspjeh najzaslužniji istarski vinari. Oni nisu odustali od proizvodnje vina pod nazivom teran i to je najjači argument. Teran se stoljećima proizvodio u Istri i nadam se da će se još stoljećima proizvoditi. Još jednom pozivam kolege iz Slovenije da zajednički promoviramo teran, te da teran bude vino prijateljstva, a ne vino razdora među nama, izjavio je ljubitelj vina i zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE).

Nacrt delegiranog akta objavljen je na portalu Europske komisije za bolje zakonodavstvo s datumom 17. ožujka.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!