Thalassotherapia Opatija obilježila 10 godina Klinike za prevenciju, liječenje i rehbilitaciju bolesti srca i krvnih žila

Thalassotherapia Opatija obilježila 10 godina Klinike za prevenciju, liječenje i rehbilitaciju bolesti srca i krvnih žila

Ravnatelj prof. dr. sc. Viktor Peršić

Mi smo uvijek bili istinski pioniri, ali i protagonisti izazova u modernoj kardiologiji. Danas je Thalassotherapja Opatija ujedno i jedina specijalna bolnica u Republici Hrvatskoj  sa vlastitom katedrom za rehabilitacijsku i sportsku medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, rekao je ravnatelj Viktor Peršić.

Opatija – Thalassotherapia Opatija danas obilježava 10 godina postojanja Klinike za prevenciju, liječenje i rehbilitaciju bolesti srca i krvnih žila Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, osnovane u opatijskoj bolnici 16. listopada 2009. godine. U tih deset godina, u rad klinike investirano je ukupno 46,5 milijuna kuna, što uključuje prostor, opremu i edukaciju kadra, a sredstva su dobivena iz decentraliziranih sredstava Primorsko-goranske županije, donacija te vlastitih prihoda ostvarenih na tržištu.

– Kao ravnatelj bolnice i predstojnik klinike, ne želim isticati brojeve, koliko smo čega napravili, jer klinika u proteklih 10 godina nije označavala samo mjesto obavljanja niza bitnih kardioloških pretraga, niti je bila samo neko novo mjesto za liječenje akutnih srčanih oboljenja. Ona je bila i ostala mjesto sa prilikom brze, efikasne i kvalitetne kardiološke skrbi, moderne, inovativne rehabilitacije, a težnja za iznimnom stručnošću se nikada nije napuštala. Da bi ono što se nekoć činilo nemogućim u zdravstenom sustavu, danas postalo moguće. Mi smo uvijek bili istinski pioniri, ali i protagonisti izazova u modernoj kardiologiji. Netko je u ovoj ustanovi već ranije otkrio bitne vrijednosti i uputio na znanje kao pretpostavku uspjeha, a sve je počelo 1957. godine, s Plavšićem kao prvim ravnateljem. Čini mi se kako su nakon niza godina uspjeha Plavšićevevog razdoblja, stvari ponovno povratile njegov izvorni sjaj onda kada je zapravo bilo i najteže, u počecima stvaranja naše države i kada osnivači naše ustanove PGŽ zajedno sa nama sukreiraju povratak putevima istinskih vrijednosti, kazao je ravnatelj Thalassotherapije Viktor Peršić.

Istaknuo je kako je klinika u proteklih deset godina doživjela velike iskorake na svome putu – 2012. godine u klinički rad uz napredne ehokardiografske analize uvedeni su MSCT i MR oslikavanje srca.

– Tada smo bili jedna od rijetkih ustanova koja se u Republici Hrvatskoj time bavi, a danas smo po tome prepoznati. Iduće, 2013. godine postajemo Referentni centar za rehabilitaciju srčanih bolesnika Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Postavljamo nove trendove u kardiorehabilitacijskoj medicini i djelujemo globalno nudeći nova rješenja za poboljšanja ovog vrlo bitnog segmenta u kardiologiji. Bili smo stručna potpora otvaranju 2 nova kardiorehabilitacijska centra u RH, Dubrovniku i Puli. Godine 2017. otvoren je i laboratorij za kateterizaciju srca, kao i jedinica za aritmije i elektrostimulaciju srca, u kojoj se danas izvode ugradnje svih vrsta elektrostimulatora srca. Stručno djelovanje Klinike odvija se u skladu sa suvremenim standardima dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji u potpunosti slijede i integriraju aktualne predmetne smjernice nacionalnog i europskog kardiološkog društva. Unatoč postavljanju zapravo 2 nove djelatnosti i dalje trajno iskazujemo jasno opredjeljenje za razvoj ostalih područja kliničke kardiologije, rehabilitacijske i preventivne kardiologije, rekao je Peršić.

Napomenuo je kako Thalassotherapia Opatija sustavno ulaže u mlade, stručne kadrove kroz njihovo zapošljavanje, upućivanje na specijalističke i subspecijalističke programe, poslijediplomske studije, školovanje u centrima izvrsnosti za slikovne metode, koronarne intervencije, elektrostimulaciju srca, uz  poticanje stručnog, znanstvenog i nastavnog rada.

– Osobitu pažnju posvećujemo obrazovanju medicinskih sestara/tehničara i fizioterapeuta. Svakim je danom sve veći broj magistara sestrinstva i fizioterapije na što smo osobito ponosni i smatramo to naročito važnim. Ako je čovjek „mjerilo svih stvari“, onda  je nama u bolnici educirani kadar mjerilo uspjeha. Danas zaista imamo kadar kojim se ponosim. Danas je Thalassotherapja Opatija ujedno i jedina specijalna bolnica u Republici Hrvatskoj  sa vlastitom katedrom za rehabilitacijsku i sportsku medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. To je vrlo bitan dio, kao što je bitno i  povezivanje sa Sveučilištem u Rijeci koje nam daje vrlo veliku potporu u znanstvenim projektima. Sve su to pokazatelji kako je ustanova bila i jest ostala svjetionikom medicinskog razvoja ove regije, rekao je Peršić, zahvalivši svima koji su u proteklih deset godina klinike ugradili dio sebe.

 

error: Content is protected !!