The festival – Kad već neće za Doru…

bipa_smOvaj tekst je pisan u fazi halucinacije, kad već svi koji pišu za Liburnija.net haluciniraju, pa da i ja jednu odhalucioniram!
Hrvatska Dora se često uspoređuje sa talijanskim Festivale della canzone Italiana. Ima puno sličnosti, kako među festivalima, tako i među gradovima. Sanremo je grad na ligurskoj rivijeri, turistički biser Italije. Zajedno s okolnim naseljima ima oko 56000 stanovnika, ali stara gradska jezgra je usporediva s Opatijom. Dvije su glavne gospodarske aktivnosti: turizam i uzgoj cvijeća. Čak je i povijesno gledano turizam imao sličan početak: željeznica je u drugoj polovici 19. stoljeća donijela prve turiste u oba grada.
Ono po čemu se razlikuju Opatija i Sanremo je pristup svojim festivalima. Za vrijeme Sanrema nije moguće prijeći 10-ak metara, a da doslovno ne naletite na plakat, cvijet, izlog, park, čak i ulaz u stambenu zgradu a da nije uređen na način da Vas podsjeti da se baš tu tih dana odvija THE FESTIVAL. Ok, imaju cvijeća na bacanje pa mogu do iznemoglosti aranžirati mimoze i u obliku muzičkih instrumenata, violinskih ključeva i slično. Proračun za Festival šeće između rekordnih 13 (u 2007) i 8 (2009) milijuna eura po procjenama analitičara i onih ljubomornih na honorare voditelja. Ali ostaje činjenica da se stanovnici trude uljepšati grad na temu festivala.
bipaU Opatiji se Dora odigrava, ali se izgleda Dora ne živi. Osim par plakata na glavnoj prometnici, bannera “preko ceste pul Flasha” i recikliranih lampica od maškara, ni po čemu se ne bi dalo zaključiti da smo samo dan-dva od velikog, raspjevanog, glazbenog spektakla zvanog Dora. O ukusima se ne raspravlja – pa tako ni o glazbenim, zato se neću upuštati u procjenu kvalitete natjecatelja na ovogodišnjem Festivalu.
Šoldi ni, čak je i pozornica reciklirana od lani uz male izmjene. Mada kad se malo promisli, nekih velikih promjena i nije bilo duži niz godina osim kad je HRT probao napraviti stubište s balkona u Kvarneru i izazvao masovne lomove štiklica. A po gradu nigdje ni traga o Dori. Izlozi kao i inače, s povremenim popustima, hoteli s reklamama za protekle maškarane povorke…
I onda, ničim izazvana, krene ekipa postavljati balone po stupovima rasvjete po ulici M. Tita. Veliki baloni, veseli, rozi i bijeli. Možda su uzeli boju kamelija kao lajtmotiv? Ili su postavljači htjeli malo oživiti opatijski Main street?
I onda hladan tuš… Pun volje dođem bliže i uočim da je na balonima reklama za novu drogeriju koja se otvara kraj Imperiala. Ako ništa drugo, baloni će tamo ostati do subote, pa možda ih ne pogledaju svi izbliza…

Baloni na svakom stupu...

Baloni na svakom stupu...


DeCay

Similar articles

Tjedni retrovizor

2 years ago

Tjedni retrovizor

9 years ago

Tjedni retrovizor

9 months ago
error: Content is protected !!