Titanik tone, violine sviraju: Većina u Vijeću najavila racionalnije upravljanje Općinom bez nameta za građane @ Matulji

Vijećnici većine poručili su kako su spremni donositi odluke kojima će promijeniti dugogodišnji negativni trend u Općini Matulji.

Matulji – Titanik tone, a violine sviraju – zaključili su na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji predstavnici lista koje čine većinu u matuljskom Općinskom vijeću, odnosno Akcije mladih, HDZ-a, Živog zida, Nezavisne liste Željka Grbca i Unije Kvarnera. Istaknuli su kako se devetero vijećnika – Darjan Buković, Željko Grbac, Vedran Grgurić, Ivana Vasilić Polić, Marko Spes, Ivana Bratovć, Ivan Lipovac, Dominik Rubeša i Dean Maslić – rezolutno i bezuvjetno usprotivilo uvođenju novih nameta građanima koje su sadržavali prijedlozi načelnika Marija Ćikovića, odnosno glasali su protiv podizanja cijene vrtića, podizanja cijene komunalne naknade te uvođenja prireza.

– Povijesno jedan od najgorih proračuna, ovaj za 2018. godinu, posljedica je višegodišnjeg neodgovornog i lošeg vođenja Općine. Problemi na prihodovnoj strani, kronični manjak ideje „kako puniti proračun“, neodgovorno gospodaranje i manjak bilo kakve vizije razvoja općine, dovele su do toga da bi građani trebali ispaštati zbog uvođenja novih nameta, kazali su vijećnici.

Manjak u proračunu iznosio je oko 5 milijuna kuna, koje su vijećnici na samoj sjednici „pokrpali“ amandmanima, smanjivši za taj iznos ukupne predložene rashode i odbacivši mogućnost povećanja prihoda kroz prirez i veću komunalnu naknadu.

– Gdje je u tome socijalna kategorija, gdje je socijaldemokracija koju stranka načelnika Ćikovića ima u svom nazivu, kad žele građanima drastično poskupjeti život uvođenjem četiri nova nameta koja će pratiti i poskupljenje odvoza smeća, kazao je vijećnik HDZ-a Vedran Grgurić.

Vijećnici većine poručili su kako su spremni donositi odluke kojima će promijeniti dugogodišnji negativni trend u Općini Matulji.

– Općinsko vijeće će pripremiti niz odluka kojima ćemo osigurati povećanje prihoda. Prije svega, radi se o popisu imovine, planu koncesioniranja, rad će završiti i povjerenstvo za Miklaviju te ćemo imati konkretne rezultate i plan stavljanja te radne zone u pogon, kazao je predsjednik vijeća Darjan Buković.

Vijećnici su istaknuli i kako smatraju da je prijedlog proračuna koji je podnio načelnik Mario Ćiković bio protivan članku 7. Zakona o proračunu jer nije bio sukladan načelu uravnoteženosti, budući da je načelnik Ćiković temeljio svoje prihode na prirezu i povećanju komunalne naknade te cijene vrtića što nije bilo sukladno odlukama Vijeća.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!