Tjedan Crvenog križa: Moja volonterska priča – Marija Brajković i Blaženka Dujmović

Tjedan Crvenog križa: Moja volonterska priča – Marija Brajković i Blaženka Dujmović

Volonterke Brajković i Dujmović

Do sada su s nama priče podijelili – Suzi Petričić, Mario Stipanović, Lovro Kostelić,Jelica Lukenda Matulja,Željka Stašić, Fernando Kirigin ,Ivan Cerovac , Nina Varljen Nikolić , Kristina Tubić i Neven Varljen.

Opatija – Volonteri su „srce“ Crvenog križa, čemu smo svjedočili i tijekom ove pandemije nove zarazne bolesti COVID 19. Tako je i Svjetski dan Crvenog križa ove godine posvećen njima, uz poruku „Volonteri, hvala! Vi mijenjate svijet nabolje!“. Neke od tih divnih plemenitih ljudi imali ste priliku upoznati tijekom prošlog tjedna u prilogu „Moja volonterska priča“, na čemu zahvaljujemo portalu Pod.Učkun koji je svakog dana donosio njihova iskustva i time promovirao volonterstvo, ali i djelovanje Crvenog križa. Ova pandemija koronavirusa donijela je i jednu jedinstvenu situaciju – onemogućila i imobilizirala, kao neočekivana „viša sila“, mnogobrojne dugogodišnje vjerne volontere, one ”zlatne dobi“, koji u mnogim društvima Crvenog križa, pa tako i opatijskom, čine značajnu većinu i redoviti su sudionici i provoditelji programskih aktivnosti. Prema smjernicama Nacionalnog stožera civilne zaštite njih smo čuvali, poštedjeli i upućivali da „ostanu doma“. No i u ovoj izvanrednoj situaciji oni su bili s nama u mislima, zvali nas, pitali kako smo i možemo li, i dok smo se mi nadali da se nitko od njih neće zaraziti ovim opasnim virusom, oni su brinuli da mi ne obolimo tijekom rada. To nas je dirnulo, ali i dalo poticaj za dalje, na čemu im još jednom hvala! U ovoj, ipak jedinstvenoj radnoj situaciji, donosimo priče dviju naših volonterki veteranki – Marije, koja bi „u normalnim okolnostima“ sada bila glavni akter naših terenskih zdravstvenih akcija uobičajenih tijekom Tjedna Crvenog križa i Blaženke, naše „pčelice radilice“, koja u svojoj maloj zajednici koordinira te najčešće i sama provodi aktivnosti Crvenog križa, istaknula je ravnateljica opatijskog Crvenog križa Đana Pahor.

Marija Brajković

Marija Brajković

Marija Brajković već se u srednjoj školi uključuje u razne volonterske akcije, a članica je GDCK Opatija od 1968. godine. Po zanimanju zdravstvena djelatnica, viša medicinska sestra u mirovini, ističe da je želju za pomaganjem drugima naslijedila od roditelja, koji su također radili u zdravstvu, a tradiciju su naslijedile i njezina kćer i unuka, na što je vrlo ponosna. Kolege iz Crvenog križa za nju kažu da je vrlo savjesna, marljiva, entuzijastična i motivirajuća te uspješna u organizaciji i sudjelovanju u svim aktivnostima Crvenog križa tijekom desetljeća, kao i u edukaciji mladih. Za svoj je rad, trud i doprinos nagrađena Zahvalnicom za volontera godine PGŽ-a, Nagradom Grada Opatije za područje društvene djelatnosti – volontiranja i rada u zdravstvu te Jubilarnom plaketom Hrvatskog Crvenog križa za pedesetogodišnji volonterski staž.

– Na uključivanje u rad Crvenog križa me potaknula tadašnja aktivistica gđa. Marija Đorđević. Kako sam radila u zdravstvu i uvijek željela što više pomoći ljudima, prirodno mi je bilo da se uključim u razne akcije koje je provodio Crveni križ. Volonteri zdravstvene struke uvijek su vrlo traženi u terenskim zdravstvenim akcijama, kao i kod dobrovoljnog darivanja krvi. Bila sam dio mnogobrojnih programa i akcija od Brseča sve do Rupe, u kojima smo mjerili tlak i šećer u krvi te savjetovali sugrađane o zdravlju. Sudjelovala sam i u kreiranju nekih novih programa, poput osnivanja Kluba i savjetovališta za osobe oboljele od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti te Programa pomoći i njege u kući. Radila sam za vrijeme epidemije velikih boginja, tako da sam se već susretala s opasnim virusima, no sve do sada je neusporedivo s COVIDOM-19, koji je nepredvidiv i nemamo još ni lijeka ni cjepiva. Morala sam ostati kod kuće i vrlo me žalosti što nisam mogla biti aktivna i pomoći mojim sugrađanima. Jedva čekam da se stanje normalizira i smiri situacija s koronavirusom kako bih se mogla opet aktivirati. Razveselilo me čuti da se u rad Crvenog križa uključilo mnogo mladih volontera, jer sam se uvijek trudila motivirati na volontiranje mlade generacije na kojima počiva naša budućnost.

Blaženka Dujmović

Blaženka Dujmović

Blaženka Dujmović članica je i volonterka Crvenog križa više od pedeset godina, a bila je i darivateljica krvi te darivala krv više od 30 puta. Uvijek je izuzetno aktivna i sudjelovala je u svim akcijama Crvenog križa tijekom proteklih desetljeća. Predsjednica je Aktiva CK Mošćenička Draga i predsjednica Socijalnog vijeća Mošćeničke Drage te usklađujući te dvije funkcije, vrlo uspješno organizira i provodi humanitarne akcije na tom području. Inicijator je mnogobrojnih akcija i programa, poput uvođenja programa Pomoći u kući u M. Dragi te obilaska sumještana starijih od 90 godina, koji se darivaju prigodnim paketima koje osiguravaju Crveni križ i Općina M. Draga. Kolege iz Crvenog križa kažu za nju da ju karakterizira ljubav prema ljudima i velika želja za pomaganjem, naročito ugroženim i ranjivim skupinama te ističu da je gđa Blaženka zaslužna da i ova najudaljenija općina u kojoj djeluje GDCK Opatija redovito provodi vrlo uspješne akcije. U Odboru je CK već 25 godina, a za svoj je predani rad nagrađena Jubilarnom plaketom Hrvatskog Crvenog križa.

– Od mladih dana rado pomažem ljudima i jako sam zadovoljna i ponosna kada uspijem pomoći nekome kome je to zaista potrebno. Uvijek se trudim animirati mlade da se uključe u volontiranje. Naročito me ispunjava i veseli pomagati našim starijim sugrađanima. Koliko sam samo kilometara odvozila kako bih posjetila naše korisnike po mjestima i selima od Medveje do Plominskog zagorja. U općini Mošćenička Draga imamo 18 stanovnika starijih od 90 godina i redovito ih obilazimo te darivamo prigodnim paketima. Proteklih tjedana kada smo svi bili u svojim domovina i nismo izlazili radi prevencije zaraze prema preporukama epidemiologa, redovito sam telefonom provjeravala kako su ti naši stari sugrađani, brinu li dobro o njima te nedostaje li im što. Imali smo i volontera koji je dobio propusnicu te je pomagao u opskrbi, tako da smo dobro prebrodili ovo teško razdoblje. Osim starih mještana, povodom božićnih i uskršnjih blagdana obilazimo i obitelji slabijeg imovinskog statusa, naročito one s djecom te im pomažemo poklon paketima Crvenog križa i bonovima Općine M. Draga. Posjećujem i starije sugrađane koji borave u institucijama socijalne skrbi na našem području. Koristim prigodu zahvaliti našim sumještanima i Mini marketu „Suzi“ koji nam pomažu u sakupljanju namirnica za socijalnu samoposlugu.

 

error: Content is protected !!