Tjedni retrovizor


Čista pozitiva bio je ovaj tjedan, u kojem su političke rasprave prepustile mjesto društvenim i kulturnim zbivanjima, i u kojem su najčitanije bile upravo one vijesti iz ”običnog života” – morski pas koji je pronađen na Voloskom, humanitarne akcije, besplatni medicinski pregledi, Dule kao počasni Lovranac…
Sve vijesti toliko ”ukusne” i slatke da su brojni naši čitatelji osjetili kvarenje zubiju kod drugog čitanja istog teksta.
Stoga, oprezno čitajte i po završetku obavezno operite zube.
– Glumačka posla
You know someone said that the world’s a stage
And each must play a part
Fate had me playing in love with you as my sweet heart
Act one was when we met, I loved you at first glance
You read your line so cleverly and never missed a cue
Then came act two, you seemed to change, you acted strange
And why? I’ve never known…
(Elvis Presley)

Ako je čitav svijet pozornica, kao što je to tvrdio Shakespeare, onda je Opatija proteklog tjedna bila njeno središte, a čitava Hrvatska činila je gledalište – prvi Festival neovisnih kazališta privukao je veliku pozornost medija, glumaca, ali i publike koja je ispunila svaku od 13 predstava što su se prikazale tijekom pet dana trajanja ovog atraktivnog događanja.
Međutim, osobno smatram da je još važnije od prijema same manifestacije činjenica da su se u nju, uz organizatore iz Festivala Opatija uključile razne institucije u Opatiji – od hotelijera, preko lovranskog Dječjeg doma do Ugostiteljske škole koja je glumcima pripremila bogat doručak. Jer, upravo to je recept kvalitetno odrađenog događanja – suradnja različitih zasebnih institucija koja omogućuje da se zbivanje poput FEN-a proširi od usko specijalizirane manifestacije u događaj za koji će živjeti čitava sredina.
– Zelena čistka
Moja Anka, sunce milo,
Voli samo zelenilo…
(Mucalo)

Osim festivala FEN, proteklog tjedna još je jedna ”domaća” inicijativa izbacila Opatiju pod reflektor hrvatske medijske pozornice – opatijska ekološka udruga Žmergo organizirala je veliko proljetno čišćenje u desecima gradova i općina u kojem su sudjelovale tisuće vrijednih sudionika. I tu su se uključivale druge udruge, stvorivši od jednog projekta živo tkivo koje se mijenjalo, evoluiralo i raslo – Ikarski barkajoli čišćenju su dodali okus fritaje sa šparugama, opatijski srednjoškolci uz pomoć udruge Delta zvuk nabrijanih gitara, a sve vrijedne ruke koje su u njemu sudjelovale začinile su ovu veliku priču svojim osobnim ”štihom”.
– Celebrity vikend
Fuck me I’m Famous.
(David Guetta)

Treća stvar koja je Opatiju podigla na nacionalnu razinu zanimljivosti jest celebrity okupljanje u prostorima Liburnia Riviera Hotela – u Ambasadoru je Hoyka okupio nekoliko domaćih ”celebova” na zajedničkom snimanju, u Kvarneru je obitelj Rucner okupio zajednički nastup, a ta dva događaja okupila su dovoljno medija da se vrijednošću besplatne reklame za Opatiju pokrije barem 50 posto troška za dionice ove tvrtke…
Davor Žic / Liburnija.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

4 years ago

Tjedni retrovizor

5 years ago

Tjedni retrovizor

5 months ago
error: Content is protected !!