Tjedni retrovizor

Društvena događanja nastavila su se i prošloga tjedna, no mi se u tjednom retrovizoru držimo politike i povezanih bolesti kao pijan plota.

– Masa i Messi

Na barikadama su opet zastave,
svet ide k’o na praznike…
(Đorđe Balašević)

Kruh iz latinske izreke o povezanosti materijalne sigurnosti i želje za zabavom zamijenili su u modernim vremenima neki drugi prehrambeni proizvodi (koji se reklamiraju kombinacijom seksizma i idiotizma, stvarajući poprilično ne-laskavu sliku o svojim konzumentima), ali zato su igre ipak ostale značajan čimbenik pretvaranja publike u masu, pogotovo u situacijama kada igraju ”naši”. No, ima nešto iznimno ugodno u toplom zagrljaju mase i hladnoj gorčini tekućeg hmelja što treba naglasiti prije nego što se ovo općenito opažanje pretvori u predavanje o opasnostima ”sporta i igara”.

Danas će opet opustjeti ulice (no, dobro, Opatija je već navikla na takvo stanje) kada se na zelenom travnjaku nađu Hrvatska i Španjolska, a njima će ”bordižat” samo naš fotoreporter koji će se ponovo potruditi da pronađe najatraktivnije kadrove navijačkog ludila na liburnijskom području – a ako mu u objektiv uleti i kakva gola sisa siguran sam da se neće previše buniti.

– Zakon br. 63

I am THE LAW!
You won’t fuck around no more
I am THE LAW!
I judge the rich, I judge the poor
(Anthrax)

Kakva će biti sudbina novog Zakona o preuzimanju dioničkih društava protiv kojeg su nedavno ustale udruge dioničara još je neizvjesno, ali već sada može biti jasno da njegova rješenja niti izdaleka ne rješavaju problem Liburnia Riviera Hotela i odnosa među njihovim dioničarima. U 20 godina postojanja ovog problema trebalo je već valjda postati očito da ne postoje ”kratice” do uspostavljanja novog ekvilibrijuma između malih dioničara, države, većinskog vlasnika i lokalne samouprave, iz kojeg je ova situacija izbačena ”neprovedivom” odlukom HANFA-e, ali i ranijim marifetlucima koji sežu u početak devedestih godina prošlog stoljeća.

No, jedanko kao što je odluka državnog regulatornog tijela za nadzor tržišta bila neprilagođena stvarnosti, jednako je realnom životu neprilagođeno i novo rješenje iz ”torbe trikova” koalicijske vlasti. Jer ispada da će na svaki problem s kojim se suoče, oni reagirati promjenom zakona – tako su napravili na početku mandata kada je odlazak Zlatka Komadine s mjesta župana trebao značiti izvanredne izbore, tako rade i prilikom ”rješavanja” slučaja LRH. Kao da su zaboravili da zakoni trebaju biti opći i apstraktni, a ne smišljeni radi uklanjanja jedne vrlo posebne i vrlo konkretne situacije.

– Nisu isti?

Do as you would want to be
Joy of labour, sets you free…
(Motorhead)

Prošlog tjedna matuljskoj javnosti prvom konkretnom akcijom predstavila se najnovija stranka na tom području – Hrvatski laburisti-Stranka rada koja je na krilima populističkih parola Dragutina Lesara ostvarili doista izvanredan rezultat na parlamentarnim izborima i sada pokušava ”pokoriti” i ”lokalne terene”.

No, zanimljivo je to kako nove stranke koje se pojave u lokalnoj sredini uvijek fokus svoga rada bacaju na komunalne probleme – dobar dio Opatijaca vjerojatno se još sjeća kako je kampanja za prošle izbore Nezavisne liste Nikice Pažina počivala na proširenom ”radnom nalogu” za gradske komunalne službe, gdje su se čelnici liste slikali kraj neuređenih gradskih površina i njihovo uređenje ”prodavali” pod ”projekte”. Tako su i matuljski laburisti krenuli krpati ceste umjesto da se okrenu problematici koja bi trebala biti centralna njihovoj stranci, a to je valjda pitanje rada i radništva koje čak dvaput nose u imenu, u hrvatskoj i engleskoj inačici. Međutim, poteškoća s novim strankama jest upravo ta da ne poznaju mehanizme funkcioniranja lokalne samouprave dovoljno dobro da se mogu ”pohrvati” s kompliciranijim tematikama, pa se rađe hvataju ”krpanja” nogostupa nego proračunskih rupa.

Ti problemi možda jesu vidljiviji i jednostavniji za objasniti ljudima od mehanizama poticanja gospodarstva i stvaranja radnih mjesta (ako se one ne baziraju samo na licitaciji brojkama), no teško da su relevantniji za dobrobit zajednice u cjelini.

Davor Žic / Liburnija.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

4 years ago

Tjedni retrovizor

11 years ago
error: Content is protected !!