Tjedni retrovizor

Već nekih dvije i pol godine, možda malo više, pišem ove uvode. To je valjda 130 pokušaja da u njima pustim zrnce nekog smisla, a opet – još nijednom nisam uspio…

No dobro, uvijek nam ostaje idući tjedan.

– Kako je SDP postao oporba

Run to the hills – run for your lives
Run to the hills – run for your lives
(Iron Maiden)

Nakon presice članova Mjesnog odbora Veprinac-Učka koju su, između ostalih, prenijeli i BBC, CNN i Al Jazeera [citation needed], o tome da Grad Opatija nije ispunio svoje obećanje o izgradnji pristupnih puteva do čvora Anđeli kako bi mještani Slavića mogli uštediti na gorivu prelazeći deset kilometara manje na odlasku bilo kamo, gradonačelnik Dujmić obratio se priopćenjem u kojem kaže da će ”na prozivke oporbe odgovoriti na tiskovnoj konferenciji”.

I sad, eto čuda – kad je to SDP prešao u oporbu? Ili IDS? Jer, iako Akcija mladih ima većinu predstavnika u Vijeću Mjesnog odbora Veprinac, s njima sjede i članovi ove dvije stranke, koje obnašaju i vlast u Gradu Opatiji.

Je li tu prisutan strah od ”unutarnjih i vanjskih neprijatelja”, ili su jednostavno svi Veprinčani po svojoj definiciji ”oporbeni anarkišti”?

– Pod marunom

Ne buš ti mene pod marun pejal
Ne buš ti meni gaćice kalal…
(Lady luna)

Ne znam što se točno zadnjih dana i tjedana radilo pod marunom, ali gotovo sam siguran da nije bilo previše klaćenja i pobiranja, jer maruna je na Marunadi bilo vrlo malo, a i to malo bilo je skupo, a i to skupo brzo se prodalo.

Ali, to ne znači da fešta nije bila odlična i da se ljudi nisu dobro zabavili. A maruna možda bude iduće godine, kada se obilježava 40 godina od stvaranja vjerojatno najuspješnijeg gastronomskog brenda ovog područja.

– Vlakom prema jugu

U tom kraju više
Nećeš sresti tugu
Stići ćemo sunce
Vlakom prema jugu
(Arsen Dedić)

Da je čovjek ključ uspjeha u turizmu svakodnevno dokazuju naši turistički djelatnici koji nižu nagrade. Da je čovjek i ključ neuspjeha u turizmu, pokazuje i činjenica da su sve ostale godišnje turističke nagrade otišle na zapad ili na jug, i da niti jedna nije ostala na Liburniji.

Čini se da sve ovisi o tome o kojem se čovjeku radi…

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!