Tjedni retrovizor

Svaki početak je težak. Zato ga je najbolje preskočiti…

– Champions…

I’ve taken my bows
And my curtain calls –
You brought me fame and fortune and everything that goes with it
I thank you all…
(The Queen)

Možda sportski rječnik i nije najprimjereniji kada se govori o kulturi, i možda pjesma koja je postala zaštitni znak navijača diljem svijeta ne odgovara situaciji u kojoj se nalazimo, ali nekako mi je ovaj ”kvinovski klasik” lijepo sjeo uz vijest da je FEN Festivala Opatija ušao među najboljih pet festivala u Hrvatskoj.

Usput, ako još niste, kliknite na banner lijevo od ovog teksta i dajte im glas, jer to zaslužuju – s 200.000 kuna pretvorili su Opatiju u prijestolnicu kazališne kulture u Hrvatskoj, što je većina shvatila tek sad kada im je stiglo i objektivno, nepristrano priznanje njihova rada.

A taj rad može biti putokaz za sve koji se bave organizacijom kulturnih (i zabavnih, i sportskih i svih ostalih) manifestacija – od festivala čokolade do Girandole – jer Opatija sasvim sigurno nikad neće biti najveća u nečemu, ali to nije razlog da ne bude najbolja. Uspjeh Festivala Opatija, nakon niza propalih manifestacija u ovom gradu, zapravo je vratio nadu da se u njemu ipak može kvalitetno raditi… I bez obzira na rezultat konačnog glasanja u kojem se FEN takmiči sa četiri festivala iz milijunskog Zagreba, već je i ova nominacija dovoljna da ih se nazove šampionima…

– Ekonomija

I believe you can overcome my economy,
You can dig me out of grave…
(John Mark McMillan)

Jeste li kad svjedočili nečemu gdje niste bili baš sto posto sigurni što se događa, ali ste znali da se radi o nečemu iznimne važnosti? Otprilike tako osjećao sam se na nedavnom skupu ”Insolventnost država – moguća pravna rješenja” u Villi Antonio, čiji je naslov daleko manje kompleksan od rasprava koje su se na njemu događale. Kao osobi navikloj na mlaćenje prazne slame na sličnim skupovima koje okupiraju naši stručnjaci, bilo mi je doista iznenađujuće kako jednostavnim rječnikom (jednostavnim, naravno, pod uvjetom da poznajete pravnu i ekonomsku terminologiju i metodologiju) vodeći svjetski umovi iz ovog područja raspravljaju o stvarima koje će uvelike obilježiti našu budućnost u sljedećim ne samo godinama, nego i desetljećima.

Bio je to još jedan događaj svjetske razine (životopisima i radovima ljudi koji su se okupili u Villi Antonio može se ispuniti jedna manja knjižnica), i doista nije bilo čudno što riječi stručnjaka koje redovito prenose mediji poput New York Timesa ili Financial Timesa (da ne zaboravimo Liburnija.net) nisu naišle na interes naših političara (uz iznimku Vedrana Kružića kojeg sam jedinog sreo na predavanjima) – ne samo lokalnih, nego i onih s najviših razina, koji bi mogli itekako profitirati od toga da nauče ”dve tri pametne” o saniranju javnih dugova.

Jer, kao što rekoh – radi se o pitanjima koja će obilježiti buduća desetljeća. Naši političari razmišljaju u daleko kraćim terminima.

– Krojačnica

Još po tebi krojim stihove i note.
Umrijet ću ovu noć od ljepote…
(Kemal Monteno)

Evo, počeo je na Tošini tečaj šivanja i krojenja, te krpanja rupa. Sve važne vještine u vrijeme donošenja proračuna…

Davor Žic / Liburnija.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

5 years ago

Tjedni retrovizor

10 years ago

Tjedni retrovizor

11 years ago
error: Content is protected !!