Tjedni retrovizor

Stigli smo do prvog tjedna prosinca! Još samo četiri kratke sedmice i moći ćemo sami sebi čestitati što smo u ovako teškim uvjetima doživjeli još jednu novu godinu… Kao što kažu ratni filmovi – ”živi da se boriš još jedan dan”, pa stoga nije loše baciti pogled unazad i vidjeti što se sve dogodilo dok smo bili zauzeti brigom o preživljavanju svakodnevice.

– Zimska bajka

Zima je kad napolju sniježi,
A hladno je kad
Srce od srca bježi.
(Novi fosili)

Doista je fantastično i zbilja bajkovito izgledalo otvorenje programa ”Zima u Opatiji”, i stvarno je odlično da se prvi puta nakon dugo godina osmišljeno i pametno krenulo u obilježavanje adventskih dana u ”staroj dami”.

I u svemu tome samo jedna stvar me muči… Pogledajte foto-galeriju s otvorenja, posebice sliku broj 7, pa recite da onaj zec ne izgleda kao jebeni psihopat i/ili čudovište proizašlo iz najgore noćne more… Ne, stvarno – prvi put kad sam je vidio, urlao sam na Davida da se makne, kao da gledam hororac.

Još uvijek me čudi da sljedeći kadar nije mutna fotografija snimljena s poda kad mu je fotoaparat ispao iz ruku koje su krenule obraniti lice, i ne prikazuje crvenu lokvicu krvi koja se širi na bijelom ledu.

– Pada, pada, što to pada?

Prije bi se slupao u drvo
S poršeom od petsto milijardi
Neg što bi te vidio sa drugim
Dudove i orahe da bereš
(Gužva u 16-ercu)

Razmišljajući o mogućim problemima zimskog razdoblja, očekivao sam da bi Parkovi ponovo mogli imati problema s padalinama…

Doduše, pod padalinama sam ipak mislio na snijeg.

– Demokracija

Čemu pravila, političke norme?
Nema planova za demokraciju…
(Motus)

Rasprava o proračunu na prošloj sjednici matuljskog vijeća pokazala je što je to demokracija. U situaciji u kojoj nitko nema većinu, pa da odluku jednostavno prelomi preko koljena, raspravljalo se četiri sata da bi se dogovorilo kako će se dogovoriti na sljedećoj sjednici…
Taman dovoljno demokracije da čovjeku prifali diktatura. Tad sve ide jednostavnije, uključujući i vlakove…

Davor Žic / Liburnija.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

3 months ago

Tjedni retrovizor

4 years ago

Tjedni retrovizor

10 years ago
error: Content is protected !!