Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

Dosta je politike! Uskoro će ljeto, vrijeme je da se postvetimo onome što su patentirali na drugom programu Hrvatskog radija: ”A sada, sport i glazba”!

– Ljeto na Ljetnoj

Zbog nje ja ne znam više što je buđenje
Zbog nje u mojoj glavi okreće se sve…
(Tony Cetinski)

Važan je ovo tjedan za opatijski kulturni, glazbeno-scenski i filmski svijet. Velikim spektaklom Tonyja Cetinskog započelo je nova sezona Festivala Opatija, ostatak Opatije imao je priliku predstaviti se svijetu u filmu u kojem glavnu ulogu ima Mads Mikkelsen, a čitava opatijska kulturna scena trebala bi biti podignuta na višu razinu novim krovom koji se obećaje Ljetnoj pozornici i koji je predstavljen prošle sedmice…

Ako sve to nije najava dobre sezone, onda ne znam što bi se trebalo dogoditi da popusti tradicionalno opatijsko ”namrgođeno lice”.

– Vodeni uzgon

Svaka riba, riba, riba,
Vidi da se tvoje tijelo giba…
(Simplicia)

Vaterpolisti VK Opatije prvaci su 1. B lige, a svoju dominaciju nastavili su i nakon što su uvjerljivo osigurali prvo mjesto i kvalifikacije za Jadransku ligu. Ove subote sezonu će završiti pred domaćim navijačima na Kantridi, i zatim krenuti u kvalifikacije za ”prvu prvu” vaterpolsku ligu.

Kvaliteta opatijskih ”kapica” nikad nije bila upitna, s Voloskog su ponikli i brojni igrači svjetske (ili barem europske) klase, a čini se da posljednjih godina vaterpolo bilježi veliki ”come-back” na ovim prostorima – u Rijeci zahvaljujući Volpiju, u Opatiji zahvaljujući prije svega dobroj organizaciji kluba na čelu s (našim suradnikom) Danijelom Liberom.

Publika se u velikom broju vratila na utakmice, a gostujući nastupi igrača VK Opatija – koje navijači nemaju prilike pratiti uživo – među najčitanijim su izvještajima na ovim stranicama. No, kao zna djevojka momku reći nakon sedam godina veze – vrijeme je da se napravi korak više, ili sve ovo ide ukurac…

Vaterpolo ima lijepu perspektivu postati ”opatijski Medvešćak”, odnosno sportski klub uz koji se ne vežu negativni aspekti navijanja, nego pozitivan duh i želja za napretkom. Stoga ako dečki trenera Danijela Kacijanića uspiju izboriti ulazak u Jadransku ligu u kojoj će igrati ne samo s najboljim klubovima u Hrvatskoj i susjednim zemljama, nego u čitavoj Europi, iza njih doista treba stati sva logistika lokalne uprave, ali i sva strast lokalnog stanovništva kako bi se Opatija vratila na sam vrh u vodenim sportovima.

– …I vremenska prognoza za kraj

Svi šareno su odjeveni, lagani i prozračni
Mlako pivo, Coca-Cola, privjesci već predbračni…
(Animatori)

Kalendarski – stiže nam ljeto. Vremenski – kako koji dan. Ma što dan, stvari se mijenjaju iz sata u sat, osjećam se kao putnik kroz vrijeme – iz kuće izađem u zimu, vratim se tek najesen, a u međuvremenu se nekoliko puta izmjene proljeće i ljeto.

Poneke prognoze kažu da nas očekuje hladnije ljeto, druge kažu da će biti jedno od najtoplijih ikada, narodna predaja pak zove promijenjivo vrijeme… U svakom slučaju, bit će uzbudljivo i nepredvidivo, i samo se nadamo da će turistički rezultat i dalje biti dobar.

Davor Žic / Liburnija.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

8 years ago

Tjedni retrovizor

11 years ago

Tjedni retrovizor

11 years ago
error: Content is protected !!