Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

Uf… Kakav tjedan.

– Crkveni kmeri

Popovi su lopovi,
Crkva je mrkva!
(Radikalna promjena)

Franjo Jurčević. Sise. Franjo Jurčević. Sise. Tako… Ako se ovaj tekst dovoljno puta pročita, sljedeći puta kad kastavski župnik bude ”googlao” svoje ime, bar će neki komad ženske anatomije izletiti kao relevantan rezultat. Ne, računajući, naravno, one ”umjetničke grudi” koje Franjo Jurčević nije želio gledati, a koje će ga odsad pratiti u svim virtualnim putevima. A pravo mu i budi…

Zapravo, svim ovim rigidnim zatucancima koji su posljednjih tjedana i mjeseci napučili medije, nikakav argument neće promijeniti mišljenje, stoga je, smatram, najpoštenije da ih snađe kozmička pravda kao onog američkog senatora koji se protivio širenju prava za homoseksualne osobe sve dok mu sin nije priznao da je gay. Uostalom, prema zakonu velikih brojeva, barem nekoliko desetaka tisuća ljudi, od onih 750.000 koji su potpisali peticiju ”U ime obitelji” morat će svojoj djeci objasniti zašto ne žele da i oni imaju jednaka prava kao i heteroseksualci. Kad smo se već dotakli rasprave o pravima LGBT populacije na brak, moram reći da je pogrešno smatrati da su dvije strane u toj raspravi na suprotstavljenim pozicijama: iako djeluje da se radi o ”da ili ne” odgovoru na pitanje ”treba li o(ne)mogućiti pravo na brak homoseksualnim osobama” to je zapravo kriva percepcija.

Naime, suprotna pozicija od one koju zagovara ”U ime obitelji”, da je ”brak (isključivo) zajednica muškarca i žene” bila bi da je ”brak (isključivo) zajednica dvije osobe istoga spola”, odnosno da to pravo nije dostupno heteroseksualnoj populaciji kao što sada nije dostupno homoseksualnoj (sasvim sigurno bi se našlo nekakav pseudo-znanstveni motiv za takvo pravilo, recimo taj da se velika većina nasilja nad ženama i djecom događa u ”raznospolnim” zajednicama). Stoga ideja da bi brak trebao biti ”zajednica dviju osoba” neovisno o spolu nije radikalan stav, nego ”kompromisna sredina”.

Odlutali smo malo od kastavskog župnika koji ima isto ime kao i novi papa, ali sasvim drugačiji karakter. No, ne predaleko, jer i kastavski je Franjo imao homofobne ispade koji su ga koštali i zatvorske kazne (doduše, samo uvjetne). Uostalom, sve je to u skladu sa već iznimno napornim ”ćudoređem” i lažnim ”moralnim križarstvom” koje već dugo dominra u javnosti. Spolni odgoj? ”To kvari našu djecu, koja imaju pravo biti zatucana”. Homoseksualnost? ”Ravno u pakao”! Umjetnički akt? ”Ravno na Marišćinu”! Pedofilija? ”Zašto pitate, što se čuli?! Ne znamo mi ništa o tome”…

– Veliko otvorenje

We’re open tonight for fun
So bring all your friends, come on.
(Paul McCartney)

Zaredalo nešto s tim otvorenjima po Opatiji. Prvo ova pekara/dućan zdrave hrane u ”4 cvijeta” koja je donijela upravo onaj tip prehrambenih artikala kakav je Opatiji nedostajao – kvalitetan, da, za razilku od nedavno propalih pekara koji su šperploču služili pod imenom pizze, ali i prikladan za brzinsku marendu za sve one turiste koji nemaju para da triput dnevno jedu u restoranima, a ne žele se niti gužvati u Konzumu zbog ”pol filona i pet deka parizera”.

Onda se ponovo otvorio Casino Rosalia i donio sedamdestak novih radnih mjesta, što je vrijedna stvar, pa se treba nadati da će se naći dovoljno klijentele koja će mu osigurati opstanak.

A i na Slatini ima novosti – s prvim danom ljeta, uz Colosseum, otvorena je i nova garaža, što je, međutim, za posljedicu imalo poskupljenje parkirnih mjesta u okolici. Sve u svemu, bio je ovo dosta ispunjen tjedan…

– Bolje rat nego pakt

War, huh, yeah
What is it good for
Absolutely nothing
Uh-huh.
(Edwin Starr)

Svi se konstituiraše, osim Matulja. Tamo je, čini se, treniranje ega predvodnika raznih struja važnije od normalnog rada ovog tijela, pa se stoga treba pitati – ako se ne mogu dogovoriti oko toga tko će voditi sjednice, kako će se matuljski vijećnici dogovoriti oko doista važnih lokalnih tema?

Davor Žic / Liburnija.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

6 years ago

Tjedni retrovizor

3 years ago

Tjedni retrovizor

5 years ago
error: Content is protected !!