Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

Pada kiša… Iz nekog razloga, ta jednostavna meteorološka činjenica, padaline sastavljene od kondenzirane vodene pare, uobičajeno se povezuje sa sjetom, melankolijom i svim drugim vrstama čemera.

Upravo stoga, da razbijemo depresiju, izabrali smo dvije dobre vijesti i jednu koja će vas naljutiti…

– Prva dobra vijest

Od prvenstva do prvenstva, od pobjede do poraza.
Dani nam se svode na čekanje sportskih uspjeha…
(Kriva istina)

Prva dobra vijest jest da se danas otvara (par mjeseci nakon otvorenja) opatijska sportska dvorana ”Marino Cvetković”. Sportaši će, konačno, doista dobiti objekt kakav zaslužuju svojim rezultatima, koji su posljednjih godina često bili ”svjetlosnim godinama” udaljeni od onih kakve se moglo očekivati nakon rada u uvjetima koji su postojali. Gradski proračun će također dobiti nešto – povećane izdatke za održavanje, koji bi se trebali ”nadoknaditi” komercijalnim korištenjem dvoranskih sadržaja. No to je priča za neki drugi ponedjeljak.

Danas se možemo još tek prisjetiti dobrog, starog balona, njegove cerade otežale od kišnih kapi, koji je generacije sportaša otpratio od učeničkih do seniorskih kategorija, prkoseći pritom – s više ili manje uspjeha – vjetru, kiši, suncu i snijegu…

Nova dvorana možda jest sportski ”mercedes”, ali taj će nam ”fićo” uvijek ostati drag.

– Druga dobra vijest

I’m just another tourist making stops, but it’s clear
No, I’ll never leave without you.
(Yuna)

Na kraju se puni broje – kako u briškuli i trešeti, tako i u turizmu. A zbroj je ove sezone ostao u plusu, kako u Opatiji koja se može pohvaliti probijenim rekordom noćenja i popunjenošću hotela od 98 posto, tako i na području čitave Županije.

Doduše, u pravu su oni koji kažu da se ovdje broje ”krivi punti”, jer pored samog broja dolazaka i noćenja, važnost nose financijski pokazatelji, koji nose odgovor na pitanje ”jesmo li što zaradili” od tog turizma i rekordnih brojki.

Nažalost, te je brojke malo teže pratiti nego one koji su dobiju pukim prebrojavanjem zbrajanjem broja ”check-ina” i ”check-outa”, no u medijima su najprisutniji oni koji se žale na slabu potrošnju turista. No, ta medalja sasvim sigurno ima dvije strane. Teško da je 7.263 turista koji su na Velu Gospu boravili u Opatiji baš sva svoja tri obroka obezbjedila u Billi i Konzumu, pa je vjerojatnije da su ipak ostvarili malo veću vanpansionsku potrošnju-

Najbolji primjer za to je ”ušminkana” pekara Milenij hotela koja je uvijek bila puna kupaca – tko je ulagao u svoje objekte, ove sezone mogao je očekivati i dobar povrat sredstava.

– Vijest koja će vas razljutiti

And it’s good that I’m not angry
Well I need to get over
I’m not angry, anymore.
(Matchbox 20)

Matuljska cesta opet zatvorena. Kuk još nije otvoren. A vi lijepo odjebite preko Pobri…

Davor Žic / Liburnija.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

6 years ago

Tjedni retrovizor

3 years ago

Tjedni retrovizor

8 years ago
error: Content is protected !!