Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

Kiša pada. Puše. Vrijeme pravo jesensko, kao i datum na kalendaru. Eto, dočekali smo prijelaz iz onog godišnjeg doba od kojeg živimo, u ono doba godine koje – preživljavamo. Ako je neka utjeha, ušli smo u pozesonu na najbolji mogući način, jer ne samo da je NEXPO napunio opatijske hotele brojnim gostima iz čitave jugoistočne Europe, nego je i auto-moto show na Slatini pokazao u kojem se smjeru može krenuti kada se promišljaju manifestacije kojima će se produžiti turistička sezona.

Sa skromnim sredstvima pokrivenim uglavnom od strane organizatora, Opatija se u iznimno povoljnom svjetlu pokazala pred jednom industrijom koja okreće velika sredstva i održava velika događanja.

A u ostalim vijestima…

– Diana & Co.

And it seems to me you lived your life
Like a candle in the wind
Never knowing who to cling to
When the rain set in.
(Elton John)

Ostajemo u dobrom raspoloženju, jer još jedna pozitivna stvar koja se u Opatiji dogodila proteklih godina jest njeno postupno pretvaranje u lokaciju zanimljivu filmskim ekipama. Najveći uspjeh, pritom, svakako je film ”Diana” u kojem pokojnu princezu glumi Naomi Watts. Iako film nije oduševio kritičare, tema je zanimljiva običnoj publici, stoga ima i veliku gledanost, što jamči besplatnu, masovnu i neprocjenjivu reklamu za Opatiju koja se pojavljuje u nekoliko ključnih kadrova. Tim više što su i mediji opsežno izvještavali iz ”stare dame” dok je filmska ekipa u njoj boravila.

No, i drugi filmski i televizijski hitovi snimani su ovdje – Larin izbor opatijske je parkove i lovransku Villu Magnoliju predstavio gledateljima diljem regije, a njemački tv-film ”Na putu s Elsom” dokazao da su Opatija i njene vile još uvijek simbol prestiža u njemačkom društvu i kolektivnoj ”germanskoj” memoriji. A filmske ekipe i dalje pristižu, pri čemu su posljednji bili Finci koji su u Voloskom i Opatiji snimali film ”No, Thank You”.

– Cesta

Dolga dolga je cesta
Iz vasi do mesta…
(Vlado Kreslin)

Dobre vijesti ipak su se brzo potrošile… Prelazimo sada na one loše, u koje se djelomično ubraja i rekonstrukcija kružnog toka na Kuku. Djelmično, zato što se sa završetkom radova kasni već mjesecima, zato što svi trpimo zbog lošeg projekta i sporih radova, ali i zato što će ta agonija, navodno, ipak biti gotova do Nove godine.

A eto, na kraju, i jedne informacije: iako je najavljeno da će se cesta od Kuka do ”Peze” biti zatvorena od početka listopada, dakle sutra, već danas postavljene su blokade i obustavljen promet. Dakle, zaobiđite to raskršće i krenite put Pobri ili Panorame.

– Huligani

Ćuti, sve se zna,
I sve su priče ispričane,
Ne znam što bi moglo da se doda.
(Đorđe Balašević)

Ono što se događalo na tribinama tijekom utakmice Rijeke i Hajduka (https://poduckun.net/video-foto-nogometnu-utakmicu-izmedu-rijeke-i-hajduka-zasjenili-neredi-kantrida/) ne zaslužuje nikakav komentar. Zapravo, najbolji komentar dali su već forumaši (https://poduckun.net/ekskluzivni-video-kako-su-zapoceli-neredi-na-istocnoj-tribini-koji-su-posramili-prave-navijace-rijeka/).

I ne znam što bi moglo još da se doda…

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

8 years ago

Tjedni retrovizor

8 years ago

Tjedni retrovizor

7 years ago
error: Content is protected !!