Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

Od Pusta i politike u proteklom tjednu, u ovom Tjednom retrovizoru do izražaja ne bi došao sasvim sigurno najpozitivniji događaj tjedna – otvorenje Gastro svijeta u Continentalu, stoga je najbolje spomenuti ga odmah ovdje u uvodu, jer nakon izvrsne pekare Dalla Nonna, ovaj novi iskorak u gastro-ponudu Milenij hotela zaslužuje samo čestitke za izvanredan doprinos opatijskoj turističkoj slici.

I upozorenje čitateljima koji nastavljaju s tri tjedna događaja – onaj ”najbolji” je iza vas, pa čitate na svoju odgovornost.

– Nagr(a)de…

Dajte i meni nagradu
jednu jadnu, malu, najmanju,
Lepu, za zid k’o stvorenu,
sa pečatom i potpisom…
(Goblini)

Kraval oko ovogodišnje dodjele javnih priznanja Općine Matulji se ne stišava. One će (vjerojatno) biti dodijeljene na sjednici Vijeća ovog četvrtka, no u tjednu iza nas i dalje je bura oko ”malog skandala” s dvostrukim zapisnicima rušila dignitet najznačajnijih nagrada jedne lokalne samouprave.

Pala je i ”prva žrtva” u toj priči, jer predsjednica Odbora za društvene djelatnosti Patricija Radetić zbog čitave je ”zmeše” podnijela ostavku na tu funkciju, što je moralan čin koji tako vrijedi zabilježiti.

No, to ne znači da je ovdje kraj ”repovima”, jer je Radetićka zatražila da dio krivice snose i odgovorni ljudi u općinskim službama koji joj nisu dali dovoljno kvalitetnu potporu u radu, dok su Željko Grbac i njegova ekipa nezavisnih vijećnika zatražili da ostavke podnesu i predsjednici HDZ-a i SDP-a Ivica Poljak i Slobodan Juračić – ujedno potpredsjednik i predsjednik Vijeća – zbog iznošenja lažnih podataka u jednoj od kandidatura.

Teško je očekivati da će taj poziv uroditi plodom, baš kao i onaj ”probuđenih” Hrvatskih laburista koji su pozvali na ukidanje naknada članovima radnih tijela, no izvjesno je da će ovotjednu sjednicu Vijeća učiniti ”zanimljivijom”.

– Harač

More, sluge,
Crče raja, crče harač, sluge;
Već vi hajte uskrisite raju,
Ne bi li mi izbavili harač.
(Ivan Mažuranić)

Nije novinarstvo, posebno u posljednje vrijeme, djelatnost koja nudi odveć motivacije – platne liste sve su tanje, posla je sve manje, kao i čitatelja, a oni koji uopće čitaju, uglavnom se bave stvarima obojanim tonovima crne i žute boje.

No, zato je izazov koji smo dosad uspješno savladali – kako bez crnila i žutila osmisliti najčitaniji portal na ovim prostorima, nagrada za sebe, a dodatno je vrijedna kad shvatiš da si svojim radom učinio neku razliku u društvu.

Ovo je bio jedan takav tjedan. Nakon što smo prvi izvjestili o namjeri Grada Opatije da podigne najamnine zakupcima svojih prostora za iznos PDV-a, podigla se medijska prašina koja je ”zagrcnula” i gradske glavešine, pa se ono što su tvrdili da je nemoguće, najzad učinilo – realnim.

Smanjene su zakupnine korisnicima izvan sustava PDV-a te će im ukupni nameti ostati jednaki bez obzira na novo porezno opterećenje…

U vremenu kada mediji sve više gube na vjerodostojnosti i aktualnosti, ovo je jedna od onih stvari koja pokazuju da su i dalje važni…

– Dječji vikend

Kad se male ruke slože,
Sve se može, sve se može…
(Dječja)

Ovaj maškarani vikend pripao je djeci. Prvo su se u Lovranu okušali u ”maškaranom ribolovu”, da bi zatim na Zvonećoj pokazali kako znaju nositi zvona jednako dobro kao i stariji zvončari, da bi jučer u Opatiji nakratko preuzeli vlast tijekom velike povorke u kojoj je sudjelovalo preko 2.000 mališana.

Ako ste što od ovih događaja propustili, sada je prilika da ponovo pogledate fotogalerije i uvjerite se u svu raskoš dječje mašte i kreativnosti…

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

4 years ago

Tjedni retrovizor

8 years ago

Tjedni retrovizor

6 years ago
error: Content is protected !!