Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

Danas u Tjednom retrovizoru, pregledu najznačajnijih događanja prošlog tjedna, nudimo ”matuljski đir” – tri stvari koje su svoje izvorište imale u Općini Matulji, od kojih su neke pozitivne vijesti, a druge baš i nisu…

Naravno, daleko od toga da se i drugdje ništa nije događalo – u Opatiji Ples pod maskama i Balinjerada, u matuljskom zaleđu pohodi zvončara, u Lovranu velika maškarana povorka

Ali, kako slika govori tisuću riječi, ako pogledate sve video-priloge i foto-galerije koje smo pripremili s ovih događanja, svaki komentar bit će uistinu izlišan.

Neka ostane zabilježeno i da je FEN ušao među finaliste izbora za najbolju komunikacijsku kampanju u prošloj godini, no o tome ćemo pisati u onome tjednu nakon 14. ožujka, kada – nadajmo se – pridodaju još jednu vrijednu nagradu svome nizu priznanja…

I ostaju nam, tako – Matulji…

– Matulji 1

To je tvoja zemlja, tu sagradi dom,
Tu je stari temelj, tu na kršu tvom.
(Vice Vukov)

Nevjerojatna stvar – otprilike sedamdeset i pet posto matuljskih općinskih vijećnika u anketi je lista Tramontana kazalo kako će se u ovom mandatu prioritetno zalagati za razvoj gospodarstva. Gotovo svi u tom su kontekstu spomenuli i radnu zonu Miklavija… Skoro pa ispada da se nemaju oko čega svađati na tim sjednicama, nego samo svoje ideje pretvoriti u bolju stvarnost za sve Matuljce.

Ipak, svjedoci smo da nije tako, pa očito da usprkos istome cilju, putevi su toliko različiti da ne samo da se ne ukrštavaju na nekoj hipotetskoj točki, već se svakim danom sve više udaljavaju, svaki u svome smjeru.

U svemu tome, treba istaknuti i jednu dobru vijest – zemljište od 1,5 milijuna ”kvadrata” napokon je postalo općinsko. Što znači da sad barem postoji neka konkretna stvar oko koje se mogu svađati.

– Matulji 2

So I’ve come for my award,
I’ve come for my award
I thought I’d come in person
That’s the least I can afford…
(Beautiful South)

Ima li još što da se napiše o ovogodišnjoj dodjeli nagrada Općine Matulji? Ili su sve riječi već potrošene u aferi koja se već tjednima kotrlja hodnicima općinske zgrade?

Pa, čini se će dovoljno biti ponoviti riječi predsjednika Vijeća Slobodana Juračića izrečene na sjednici Vijeća: ”Žalosno je da vijećnici politiziraju oko ovakve stvari i da dodjelu nagrada ne možemo usvojiti bez politike. Ali, takvi smo kakvi smo”.

Uz mali dodatak – takvi ste kakve smo vas birali…

– Matulji 3

Lipa si lipa,
Anđeli ti sliče…
(Goran Karan)

Ajde, da ne bi omjer vijesti pretegnuo na ”tamnu stranu”, spomenimo još jednu dobru stvar koja se dogodila u Matuljima – obnova spomen-muzeja u Lipi dočekala je novu fazu, i čini se da će sve biti gotovo na vrijeme za veliku i važnu 70. obljetnicu užasnog masakra u malom mjestu matuljskog zaleđa.

Nakon godina i desetljeća u kojima je to mjesto – centralno u kolektivnoj memoriji u kojoj je utisnut jedan od najtežih ožiljaka Drugog svjetskog rata u Europi – prepušteno propadanju, to je nesumnjivo velika vijest.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

5 years ago

Tjedni retrovizor

3 years ago

Tjedni retrovizor

11 years ago
error: Content is protected !!