Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

Točno četiri godine i par dana prošlo je otkako je uvedena rubrika Tjedni retrovizor na multimedijalni magazin koji se tada zvao Liburnija.net, a danas nosi ime PodUčkun.net jer širi dobre vijest i s onu stranu najveće kvarnerske planine.

Prvi broj ovog tjednog pregleda događaja objavljen je 1. ožujka 2010. godine, nekoliko mjeseci nakon što je ovaj internetski projekt i pokrenut, i imao je teme koje su se ticale turizma, Liburnia Riviera Hotela i borilačkog spektakla Opatija Fight Night.

Jebote, kao da stojimo u mjestu – i ovaj bi Tjedni retrovizor, nakon više od 200 izdanja mogao baviti se istim temama – OFN je, uz ponešto promijenjeno ime i koncepciju, održan prošlog vikenda, a jedina bitna razlika jest da je Ivan Stanić svoju borbu ovog puta izgubio, ali i da je u prostoru sportske dvorane, pred više od 1.000 gledatelja nešto što se i ranije zvalo ”spektaklom” ove godine bilo doista – spektakularno.

Čini se, doduše, da je Pust te godine ipak trajao kraće, ili je bio manje impresivan s obzirom da ga uopće nisam spomenuo (a možda je i stvar u tome da još uvijek nisam prebolio posttreumatski stresni sindrom koji se javlja svaki puta kad moram napisati tekst o nečemu što ima veze s maškarama ili zvončarima). Ove godine, svakako bi trebalo spomenuti Zvončarsku smotru u Matuljima, karnevalsku povorku u Rijeci ili neko od stotina tisuća raznih pusnih tanci i sličnih događanja koja se međusobno više razlikuju u imenu grupe koja nastupa nego u prosječnoj količini alkohola u krvi po posjetitelju.

A, kad smo već kod toga, baš sam vodio razgovor kako bi trebalo napraviti malo istraživanje i provjeriti rađa li se u vremenu od listopada do prosinca više djece u Matuljima nego u drugim dijelovima godine, a ako se baš osjećamo smjelima, možda i preispitati koliko žena ovoga kraja ima seksualnu fantaziju o zvončarima (ako mogu njihati kukovima za zvona, mogu valjda i za žene/djevojke)…

Bilo je toga još zanimljivo na ovom ”mikro” planu koji se mjeri danima – došao je Gari Kasparov, raspravljalo se o Lidu i Kvarneru, otvorena je garaža sportske dvorane u Matuljima, no na onom ”makro-planu” čini mi se da se u protekle četiri godine nismo previše pomakli s mjesta.

Ne možemo čak reći ni da je ”sako lanjsko bojo” kad je sako lanjsko isto. Kad bih sada morao predviđati kako će izgledati Tjedni retrovizor početkom ožujka 2018. godine, vjerojatno bih imao dvije varijante – optimističnu u kojoj se gospodarstvo oporavilo, a turisti počeli trošiti, i pesimističnu u kojoj su centri liburnijskih jedinica lokalne samouprave krcati dućana s prelijepljenim izlozima i onih suhih grmića što se kotrljaju niz glavnu ulicu u svakom vesternu…

No, najvjerojatnije neće biti ništa od toga. Najvjerojatnije će sve ostati, manje-više, isto.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

4 years ago

Tjedni retrovizor

4 years ago