Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

Nećemo više o Pustu. Odnosno, hoćemo, ali taman toliko da pribilježimo da je proteklog tjedna i to vrijeme od maškara završilo nakon gotovo dva mjeseca ludovanja, a u očekivanju iduće godine ostaje vam osvježiti sjećanje na netom prošle dane dobro dokumentirane na našim stranicama.

Od onih ”ne-pusnih” stvari, izdvajamo tri u nastavku teksta…

– Parking
Somewhere we’ll sit parked in my car
Minutes turn into hours
We’ll watch the bright lights of the city
Just you and me. Dreaming…
(Lee Ryan)

Da je ”sezona besplatnog parkinga vikendom” imala svoj rok trajanja, na teži su način brojni Opatijci naučili prošlog tjedna, kada ih je pod brisačem dočekala ”dnevna karta”, što je ljepša riječ za parkirnu kaznu.

Sukob između koncesionara javnih parkirnih površina i vodstva Grada Opatije – koji sada više i nije prikriven – slomio se preko leđa onih koji u toj priči ”konja za trku” baš i nemaju. Tako je Grad Opatija ”zaboravio” najaviti da besplatni parking ističe krajem veljače, odnosno početkom ožujka – iako su početak ove ”akcije” besplatnog parkiranja najavljivali na sva zvona – a koncesionar je taj zaborav iskoristio i podijelivši hrpetinu kazni pokazao gradskim ocima ”tko se zadnji smije”.

A čitav sukob izbio je upravo zbog takvih stvari – jednostranih odluka i slabe komunikacije između dviju strana. Pa je tako gradonačelnik Dujmić ”sam od sebe” odlučio da će neko vrijeme parking biti ”džabe” te da će Grad koncesionaru nadoknaditi štetu koju mu takva politika prouzroči. No, oko štete se nisu mogli dogovoriti, a kako je ispalo da je ta prošlogodišnja ”predizborna akcija” dobro prošla kod građana, isti scenarij ponovljen je i ove godine. S jednakim učinkom…

I tako, umjesto da skupa sjednu za stol – s obzirom da su osuđeni jedni na druge još najmanje tri i pol godine – pa dogovore dugoročnu politiku gospodarenja parkirališnim mjestima, dvije strane iscrpljuju se nepotrebnim borbama u kojima su kolateralne žrtve građani i posjetitelji Opatije, ali i sam opatijski turizam.

– Govno od 1.000 kuna
Svaki pas ima svoj dan,
Bježi van, van…
(El Bahattee)

Koliko vrijedi jedno govno? U Opatiji, ako se nađe na obalnom šetalištu ili u parku – 1.000 kuna. I to samo ako se radi o psećem izmetu, dok za onaj čovječji cijena nije specificirana.

Najavio Grad Opatija da će poslati komunalne redare u inspekcije obalnog puta, da paze na redovitost i učestalost pseće stolice, kao i propisne načine njegova odlaganja. One nepropisne kažnjavat će s 1.000 kuna kazne.

I to je sasvim u redu, jer poznato je da je pseći izmet trenutačno najveći opatijski problem, jedini koji zaslužuje ovako snažan odgovor Grada Opatije i formiranje posebnog ”task force” odjela, odnosno specijalne jedinice, posvećene njegovom uklanjanju.

Da ne ispadne pogrešno, nije da branim ljude koji ne čiste za svojim ljubimcima, no ima tu i nekoliko praktičnih pitanja na koja valja obratiti pažnju: recimo, što ako pas ima proljev? Kako to očistiti samo s onim crnim vrećicama? I kako će se utvrditi vlasništvo nad psom? Plaća li kaznu vlasnik ili osoba koja ga šeće (psa, ne vlasnika)? Na primjer, ako ja uzmem susjedova psa na lungomare, a ovaj se iskenja, hoće li meni komunalni redar naplatiti kaznu? Jer, taj pas ionako nije moja odgovornost, nisam ga ni hranio, pa zašto bih bio odgovoran za konačni nusprodukt te hrane?

No, dobro, da ne pretjerujem više i ne oduzimam vam vrijeme, kazat ću samo da je osvježavajuće vidjeti da se u vrijeme gospodarske krize i stotina važnih problema koji iskrsavaju svakoga dana, Grad nađe vremena baviti i sranjima.

– Šetnja
Dok šetamo gradom
Korak po korak…
(Prljavo kazalište)

Krenula je prva proljetna šetnja, i to uz vodiče koji su sudionike vodili jedinom sigurnom rutom kroz minska polja (vidi gore).

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net