Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

Ne možemo mi bez nogometa, jasna stvar, a uz to ide i malo cirkusarija, ali i ozbiljne politike.

Za svakog ponešto, za ponekog sve…

– Sinergija

Nou, nou, nou, noooogomet!
(Pips, Chips & Videoclips)

Prva utakmica svjetskog nogometnog prvenstva pokazala je kako lijepo može funkcionirati sinergija javnog i privatnog sektora u turizmu, odnosno ugostiteljstvu. I pritom nije bilo potrebe za ”zavrtanjem ruku” ili prisile na suradnju, nego su se stvari rješavale – same od sebe, budući da je svatko radio ono što mu je posao.

Tako je Grad Opatija na vrijeme i ničim izazvan pozvao ugostitelje da se jave ako žele raditi do 4 sata ujutro tijekom svjetskog prvenstva, ugostitelji su to i učinili – pa je njih 49 dobilo dozvole za produljeno radno vrijeme – ali su i sami investirali u opremu, reklamu, atmosferu, a sve to popratila je i Turistička zajednica, pa se tako prvi puta dogodilo da Opatija djeluje kao jedinstvena destinacija, iako trenutačna tema nije bila ona sama, nego desetak tisuća kilometara udaljen Brazil.

Naravno, rezultat nije niti mogao izostati.

Treba se nadati jedino da će se slična situacija ponoviti i kad glavna ideja okupljanja ne bude nogomet, nego neko opatijsko događanje.

– Cirkus

Laku noć, dame i gospodo
Eto i ova predstava je završena…
(Đorđe Balašević)

Malo je reći – cirkus, jer u cirkusu barem postoji neki red. Zna se kada ide koja točka, zna se tko je glavna zvijezda, a tko sporedni komični lik, znaju se i pravila ponašanja.

Tužno zvuči, ali matuljsko Vijeće mora još poraditi na svojoj disciplini i demokratičnosti da bi se uspelo na razinu – cirkusa…

– Duplić

Slatina se potopila,
A Lido je zgorelo,
Više niš ni ostalo celo…
(Šajeta)

Situacija na Lidu donekle je ozbiljnija nego što se čini u javnosti, jer zbog njene kompleksnosti mediji se teško odlučuju na njeno analiziranje, pa se čitava stvar svodi na tiskovne konferencije i proteste stranačkih lidera.

Međutim, stvar je vrlo opasna, barem prema onome što se moglo čuti na zadnjoj sjednici Vijeća. Treba pričekati zapisnik kako bismo mogli sa sigurnošću utvrditi točno što je rečeno, ali prema onome čemu sam svjedočio, mogu u igri biti dvije situacije.

Prema jednoj, gradonačelnik Dujmić svjesno je izigrao proceduru i svoj potpis stavio na rješenje budućeg Lida koje nema veze s onime što je Grad zastupao prilikom objave natječaja. To je teza koju zastupa oporba, budući da je Dujmićevim potpisom ”ovjeren” onaj ”stakleni kubus” umjesto drvenog kupališta.

Prema drugoj, netko je Dujmiću podvalio lažnu dokumentaciju i/ili krivotvorio njegov potpis. To je ono, čini se, na što je ukazivao sam gradonačelnik kada je kazao da će od pročelnika ubuduće tražiti da parafiraju svaku stranicu nekog dokumenta, budući da on rješenje na kojem je njegov potpis ”nikad nije vidio”.

A teško je odlučiti se koja je od ove dvije situacije gora…

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!