Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

Danas je zadnji dan ljeta, i čini se da bi ga se moglo podvesti pod slogan ”ljeta u malom”. Prvo sunce, pa kiša, pa sparina, pa jugo, pa bura, pa hladno… Uglavnom, adekvatan oproštaj od ljeta koje to bilo nije…

A posljednji puni tjedan ljetne sezone donio je niz događanja, od kojih smo izdvojili tri. Nekim čudom, sva su tri vezana uz HNS.

– HNS 1

This time I’m telling you, I’m telling you
We are never ever ever getting back together…
(Taylor Swift)

Dobro, u prvoj priči HNS nije u glavnoj ulozi, nego bi – kad bi u pitanju bila romantična komedija – glumio lik prijatelja ili prijateljice glavnih glumaca koji ih pokušava pomiriti. Tako nekako djeluje izjava predsjednika stranke Siniše Vilkea, koji kaže da su HNS, IDS i SDP i dalje u koaliciji iako je evidentno da su ostale dvije stranke na rubu međusobne tučnjave njihovih članova. Zapravo, kad malo bolje razmislim, uopće to nije komedija, nego teška drama, jedna od onih za nedjeljno popodne o disfunkcionalnim odnosima u obitelji, u kojoj su roditelji nasmrt posvađani, stari je već našao ljubavnicu, makar malo stariju od sebe (HSU), a majka igra na kartu ”cougara” i zavodi ”piletinu” (Akcija mladih), dok je dijete ostalo zarobljeno u svijetu mašte i sanja da mu je obitelj i dalje na okupu.

Happy end? Nije pretjerano izgledno…

P. S. Inače, zanimljivo je da su stranačke podružnice na Liburniji toliko neovisne jedna o drugoj da imaju potpuno oprečno mišljenje o potpuno istim stavovima. Tako SDP Lovrana napada Natašu Miljak i traži njenu ostavku (kao moralan čin) zbog puno blaže varijante ”slučaja škalini”, za koji je SDP u Opatiji tvrdio da je tek pizdarija nevrijedna spomena i da je suludo postavljati pitanje odgovornosti, a kamoli tražiti ostavku. Moralni relativizam? Ili smo spustili moral na vrlo ”uski” pojam zajednice…

– HNS 2

This is a warning,
Said that I’m leaving
On Monday morning.
(Melanie Fiona)

Od uloge pomiritelja, makar i neuspješnog, u Lovranu, HNS se u Matuljima pretvorio u ”razarača brakova”. Taman je sve lijepo krenulo, svi su se složili, rekli ‘ajmo graditi zajedničku budućnost, ti budi direktor, ti budi gazda, nema veze, sve ok, bitno da se radi, kad su uletili narodnjaci i razbucali cijeli sistem.

Ako sam već krenuo s tim filmskim analogijama, onda bi ovo mogao biti jedan od onih akcijskih krimića, neki u kojemu bi Mel Gibson mogao glumiti HNS, nekad moćnog igrača u podzemlju koji je pod stare spao na niske grane, i na koncu ga partneri ostavljaju polumrtvog u nekom jarku uz cestu.

No, Mel kao Mel, nije od onih koji odustaju, nego je skupio zadnje atome snage i krenuo u osventički pohod, uz mantru ”Where’s my cut”? Ma, gledali ste ga sto posto…

– HNS 3

Go on now go, walk out the door!
Just turn around now,
‘Cause you’re not welcome anymore!
(Gloria Gaynor)

Dok se u Matuljima i Lovranu HNS svađa ili miri s vanjskim svijetom, u Opatiji se pak urušio sam u sebe. Nema razloga da i dalje ne ostanemo u filmskim usporedbama, pa kažemo da se radi o psihološkom trileru, u kojem se dvije strane podvojene ličnosti bore za prevlast.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!