Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

Uz brojne stvari koje su se dogodile u prošlih tjedan dana, jedna je toliko velika i bitna, a tako lako je mogla biti zanemarena, da će ovog tjedna dobiti jedinstvenu priliku da se još jednom predstavi čitateljima kao samostalna i ”ekskluzivna”. Dakle, umjesto uobičajene tri teme, ovog ponedjeljka imamo samo jednu – ali vrijednu!

Riječ je, naravno, o gašenju tvrtke Opatija 21 i svemu što je s time povezano, no prije nego što se dotaknemo posebnosti ove situacije, kratka digresija o statistici.

Nije novost da se statistika zloupotrebljava, no uvijek je dobro podsjetiti kako se nekad zloupotrebljava u najapsurdnijim mogućim kontekstima. Primjerice, često korišteni argument da je u svakome društvu oko deset posto osoba homoseksualne orijentacije, dovede i do tvrdnji da je tako u svim segmentima društva, što znači da je jedan među hrvatskim reprezentativcima koji su istrčali na teren protiv Italije zasigurno – gay. Moguće, no po istoj logici, njih šestorica su žene, od čega su dvije starije od 65, a jedna mlađa od 18 godina.

Naime, problem sa statistikom javlja se kada se opće, apstraktne i relativne brojke prebacuju u konkretne i apsolutne, ali i u obrnutim situacijama – kada se nešto prikazuje u postocima, samo zato da se ne bi moralo prikazivati u ”stvarnim brojkama”.

Recimo, kreditna zaduženost Grada Opatije, za koju gradonačelnik tvrdi da se kreće oko 3,18 za 2015. godinu, za 2016. godinu nešto manje od 5 posto, a za 2017. godinu 7 posto. To stvarno ne zvuči uznemiravajuće – okej, tri posto od 120 milijuna kuna je oko 3,6 mlijuna kuna, ali ipak imamo i dvoranu i vodu, i kanalizaciju… Osim što ti krediti ne spadaju u ovaj iznos zaduženosti koji je prezentirao gradonačelnik, jer se ne radi o dugu gradske blagajne, nego gradskih trgovačkih društava. A koliko taj dug iznosi kad se sve skupa zbroji? Kako kaže gradonačelnik – oko 10 posto proračuna, što je pak oko 12 milijuna kuna. E, pa to je sad već pomalo zabrinjavajuće, tim više što još uvijek nije podignut kredit za Dom umjetnosti, odnosno nisu još uračunate njegove otplatne rate. Koliko će to iznositi kada se ama baš sve skupa zbroji? Zasad ne znamo, jer je gradonačelnik Opatije sazvao tiskovnu konferenciju za novinare na kojoj je kobajagi predstavio proračun, bez da je novinarima doista i predstavio proračun – osim izjava kojima se tvrdi da je zadržan sav standard i da je sve super, nismo dobili niti jedan komad papira na kojem bi bile napisane neke brojke.

Okej? Hej, hej, pratite me, ovo je prilično važno! Nemojte sada izgubiti koncentraciju i zaspati! E, jebiga… Ništa, dok se malo priberete, evo vam jedan video majmuna koji pleše da vas malo razveseli.

Dobro, nastavimo.

Proračun je, najavljeno je na tiskovnoj konferenciji, objavljen na internetskim stranicama gdje ga mogu vidjeti svi građani, pa i novinari. Međutim, nije bio objavljen tada, nego tek danas ujutro, iako na datumu objave stoji 20. studeni što bi trebalo značiti da je objavljen još u četvrtak. Nemojte dozvoliti da vas to zbuni, česta je to praksa gradske službe za informiranje. Evo, recimo, izvještaj sa same tiskovne konferencije održane u ponedjeljak, objavljen je u srijedu, 19. studenog, no datiran je s datumom od ponedjeljka, 17. studenog. Međutim, kako to već ide kod gradske službe informiranja, napravljen je i jedan propust u objavi, budući da se u njoj spominje tiskovna konferencija – citiram – ”održana jučer (u ponedjeljak)”. Dakle – u srijedu je objavljen tekst koji je napisan kao da je objavljen u utorak, ali datiran kao da je objavljen u ponedjeljak… Svašta se zbiva na tom sakramentskom internetu.

Ako vam je već postalo prekomplicirano, pogledajte još jednom majmuna koji pleše i vratite se na ovaj dio teksta, sad prelazimo na dobre stvari…

A to je pitanje – zbog čega se zatvara tvrtka Opatija 21? Zbog ušteda sasvim sigurno nije, jer niti sam gradonačelnik Dujmić nije znao navesti koje su to uštede. A obrazloženje da je već sve isplanirano i da ništa ne treba planirati više je naprosto smiješno. Je li u pozadini sve to zbog ”transfera” jedne osobe? I tu Dujmić tvrdi da nije tako, što će očito biti potvrđeno ili demantirano u veljači iduće godine.

Ali, onda, zašto? Pa, jedan od mogućih odgovora može biti i taj da je to još jedan pokušaj da se maskira stvarno stanje duga gradske blagajne. Jer, dosad je Grad tvrtki Opatija 21 uplaćivao sredstva za financiranje kredita za gradnju sportske dvorane, no velik dio svojih troškova ”pokrivala” je i sama tvrtka – najamninama i naplatom parkinga. Ali, pitanje je sada – koliko će iznositi ukupan dug za sportsku dvoranu ako mu pribrojimo i kredit za seljenje Komunalca od 18 milijuna kuna koji Grad Opatija sada očajnički pokušava uvaliti susjednim općinama, i koliko će Grad morati izdvajati za tvrtku Opatija 21 sada, kada prifali četrdesetak tisuća kuna mjesečno od najamnina, i kada se u zimskim mjesecima drastično smanje prihodi od parkinga na Gorovu, a drastično poveća tošak energenata?

To je, očito, još jedno pitanje na koje nećemo dobiti odgovor, jer Opatija 21 više neće postojati…

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

1 year ago

Tjedni retrovizor

11 years ago
error: Content is protected !!