Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

Iza nas je posljednji ”puni” tjedan ovogodišnjeg Pusta, a pred nama još svega nekoliko dana dok čitava ta priča ne ”fini va dime”…

Stoga, ovaj ćemo Tjedni retrovizor opet u najvećoj mjeri posvetiti karnevalskim zbivanjima.

– Lenta
Ti uzmi lentu na pozornici u nekoj gostionici,
Jer ovaj narod voli lijepu, a sirotu…
Jer jedna si od nas, i ti si naše gore list!
(Gibonni)

Bez obzira na konkurenciju iz Zagreba, i igrokaz s lentom i maškaranom gardom, Riječki karneval i ove je godine bio najvažnije pusno događanje u Hrvatskoj.

– Nagrade
I won’t compromise,
All that I know is right
You and I are one.
(Smile Empty Soul)

Bez obzira na činjenicu da su se odnosi unutar Općinskog vijeća Matulji unazad nekoliko godina poprilično srozali, treba pohvaliti zajedništvo vijećnika na posljednjoj sjednici na kojoj se odlučivalo o dobitnicima javnih općinskih priznanja. Naime, budući da su i oporba i vladajući predložili uistinu značajne i zaslužne kandidate, moglo je sve završiti u ”cirkusu” i svađi kao godinu dana ranije, no takav scenarij srećom je izbjegnut pa su vijećnici hladnih glava pristali na kompromis i dodijelili, iznimno, dvije nagrade za životno djelo.

– Maškare ča mogu maškare
Kada moje uši čuju,
Muziku na struju…
(Bajaga)

Prije nego što se u srijedu spali Pust diljem Liburnije, u subotu je još jednom ”spaljen” strujni osigurač tijekom nastupa D’Beni Benda. Permani su i ove godine bili centar maškaranog svijeta, a iako posljednjih godina u odabiru maski sve više dominira eskapizam pa imamo više kauboja i Indijanaca nego ozbiljnih aluzija na aktualnu društvenu situaciju, i ovih potonjih je sasvim dovoljno da ne ispadne da su nam se maškare pretvorile u ”komercijalnu atrakciju”, nego da su i dalje vrlo aktualne i društveno relevantne.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net