Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

Tri laka komada u ovaj kasni sat…

– Asocijalna lista

Nemam stana,
Nemam para ni TV…
(Azzuro)

Na nedavnoj sjednici Vijeća, nakon što je Igor Puž iz Akcije mladih dobio lagani slom živaca zbog sastava gradske socijalne liste, ili liste za socijalne stanove – kako se taj popis zove u žargonu – odnosno, liste prvenstva za davanje stanova u najam kako je spisku službeno ime, razjašnjena je njena asocijalna narav.

Naime, službeno objašnjenje kaže kako se nikad nije govorilo o ”socijalnoj listi” niti je njena namjena zbrinjavanje ”socijalnih slučajeva”. Dakle, lista nije socijalna. Nisu socijalni bogme niti stanovi, jer se radi o dobrim ”kvadraturama” na dobroj lokaciji, barem što se tiče ovih najsvježije izgrađenih. Jedino što je u čitavoj priči ostalo nejasno jest otkud onda u stanova koji nisu socijalni niti namijenjeni socijali – socijalni iznosi najamnina?

– Je li itko ikad vidio Novu cestu bez radnika?

Delan, delan, delan,
Celi dan i noć…
(Galiano Pahor i Morčići)

Kakva šteta, taman su stavili novi asfalt! Sreća u nesreći je što im je baš trebao još jedan razlog za nove radove na Novoj cesti

– Život na dug

Da ti vjerujem na dug
Mogu još i ovaj put
S tobom sve je uzalud…
(Doris Dragović)

Ne ulazeći u realnost opatijskog planiranja proračuna u visini od 200 milijuna kuna za koju godinu i duga koji bi trebao premašiti sedam posto takvog budžeta, izjavom da je ”prošla vlast uspjela smanjiti deficit sa 13 posto na 3 posto u proteklih pet godina”, htio bih pažnju skrenuti na problematičnu stvar koja se zove ”povijesna ironija”.

Izjavu je, naime, dao grčki premijer Costas Simitis nedugo nakon svog poraza na izborima 2004. godine u kontekstu fiskalne konsolidacije zemlje kojoj je dugo bio na čelu. Pitam se hoće li netko za deset (ili manje) godina s istim podsmjehom gledati na izjavu da ”svi oni koji tvrde da je Opatija prezadužena samo zavaravaju javnost”.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

5 years ago

Tjedni retrovizor

2 years ago

Tjedni retrovizor

9 months ago
error: Content is protected !!