Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

Uf, tko će to sve čitat…

– Građevina

We’re gonna build something this summer
(Gonna build something this summer)
We’ll put it back together, raise up a giant ladder…
(The Hold Steady)

Radovi na izgradnji Kulturno-turističkog centra u Opatiji započet će za tjedan dana – barem oni pripremni – i potrajati otprilike petnaest mjeseci, do kraja iduće godine. Polemike koje su se proteklih godinu dana vodile oko ovog projekta potpuno, ako već ne nepotrebne, onda sigurno zakašnjele. Naime, o tome treba li Opatiji takav prostor i sadržaj građani su trebali progovoriti prije tri godine, kada je dogovarano novo zaduženje u visini 40 milijuna kuna kojim se financira izgradnja KTC-a. Budući da je Ivo Dujmić s već potpisanim kreditom i kulturnim centrom kao glavnim predizbornim obećanjem pomeo konkurenciju na izborima 2013. godine, očito je da se javnost prilično očito izjasnila o tome da želi dobiti ”dom umjetnosti”, jednako kao i da joj ne smeta što će zbog toga Opatija postati zaduženija za gotovo polovicu godišnjih prihoda. I to par godina prije nego što će joj taj novac trebati, po znatno lošijim uvjetima nego što vrijede danas, zbog čega je izgubljeni milijuna kuna koji će biti utrošeni na (pre)visoke kamate.

Ono o čemu se danas treba raspravljati jest namjena tog prostora, budući da njegovo ime – Kulturno-turistički centar krije zamku ”dvojne zapovjedne linije”. Hoće li se raditi o prostoru dominantno korištenom za potrebe kulture, ili će se pak izgraditi novi kongresni centar u kojem će povremeno igrati predstave – kao što je dao zaključiti gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić prilikom predstavljanja KTC-a na jednoj od sjednica Vijeća – to je pitanje na koji treba dobiti jasan odgovor. Jer, logično je da svaki komad infrastrukture – od sportske dvorane do doma umjetnosti – bude iskorišten u svom maksimalnom potencijalu, pa makar i u svrhe koje nisu dio njegove dominantne djelatnosti, ali ipak treba voditi računa o tome da se takva dominantna djelatnost mora odrediti. U sportskoj dvorani sportaši su domaćini, a svi ostali gosti koji su prostor dobili na privremeno korištenje. Još uvijek nije jasno jesu li domaćini u KTC-u kulturnjaci ili turistički djelatnici…

– Vinograd za knjižnicu

Prodaću onu našu kućerdu na lakat,
Pa nek’ je stoput dedina…
(Đorđe Balašević)

Ima se, može se

– Lova

We don’t need money to have a good time
C’mon c’mon c’mon c’mon
Forget our worries and do what we like
C’mon c’mon c’mon c’mon…
(The Subways)

Spomenuh već uludo izgubljene milijune kuna, samo na razlici u kamatama, zato što je kredit za Dom umjetnosti podignut dvije godine prije vremena, i po puno nepovoljnijim uvjetima od onih koji su danas na snazi.

Zasad dvije od ponajboljih manifestacija u Opatiji zajedno godišnje dobivaju manje od 100.000 kuna iz proračuna, a privlače tisuće posjetitelja i osiguravaju gradu užasno puno pozitivnog publiciteta. Radi se, naravno, o Liburniconu koji je održan prošlog tjedna i Liburnia Film Festivala koji će biti održan krajem ovoga.

Pa sad zamislite koliko se kvalitetnih događanja moglo realizirati za pet ili sedam milijuna kuna koje su izgubljene zbog želje političkog vrha da na izbore izađe s projektom za koji su osigurali financiranje…

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

11 months ago

Tjedni retrovizor

4 months ago
error: Content is protected !!