Tjedni retrovizor

Tjedni retrovizor

Tjedni retrovizor

Sve što se dogodi na internetu, ostaje na internetu, kažu oni što govore o takvim stvarima. Pa da mi na internetu bacimo pogled na to što se na njemu dogodilo i ostalo zauvjek u našoj arhivi. Rubrika je tjedni retrovizor, tjedan je 27., a teme su, po starom običaju, ukupno tri.
Prva tema je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, koji je popio čudotvorni eliksir od čega mu je narasla hrabrost, pa se javno uhvatio u koštac s diletantima koji investiraju u garažu na Slatini, druga tema je Liburnia Film Festival, centralno mjesto hrvatskog dokumentarnog filma, a treća je strka i panika oko dionca Liburnia Riviera Hotela.
– Kamera. Ton. Akcija…
It’s just a life story, so there’s no climax.
No more new territory, so pull away the imax…
(Okkervil River)

Grupa Okkervil River bila je u pravu – our life is not a movie, or maybe… Život nije film, ali svatko od nas ima svoju priču, koja je ponekad dosadna, ponekad uzbudljiva, ponekad tužna, ponekad sretna… Neke od takvih priča ispričale su kamere ponajboljih hrvatskih dokumentarista, a udruga Delta i Moji Ičići okupili su ih u ičićanskoj lučici na zadovoljstvo milijunskog auditorija… No, dobro, možda ne bas milijunskog, ali u svakom slučaju publike tijekom četiri festivalska dana nije nedostajalo, kao niti dobre zabave.
– No More Mr. Nice Guy
Now I’m out…
Oh, out…
Of control…
(Rolling Stones)

Možda malo mistificiram čitavu situaciju, ali drago mi je da se Ivo Dujmić konao oteo kontroli i popizdio na investitore garaže na Slatini iz mađarskog ”Szeviepa” i doveo ih u situaciju bez izlaza u kojoj se Grad nalazi već duže vremena.
Možda je takav potez trebao ipak stići malo ranije, pa bi još uvijek postojale realne šanse da se problem ipak riješi…
– Dijeljenje po dionicama
As kids we’re told to always play fair
Smile at your neighbor
And share, share, share
In later years we’re taught
To try and be the best
”Look out for yourself, and fuck all the rest”.
(Good Clean Fun)

Eto, kao što im kaže engleski naziv (share) dionice LRH su podijelile ljude – napravile jaz između Grada i malih dioničara, koji su ranije nastupali zajedno (pogotovo radnici i umirovljenici LRH), između Ostoje i Grada, između Ostoje i Vlade, između Ostoje i malih dioničara, između Grada i Vlade i između svih i mrske im Hanfe… A zar ne možemo jednostavno svi dijeliti i biti sretni? Barem bi to – što kaže Ivan Miklenić – bivšim komunistima iz SDP-a i HDZ-a trebalo biti prirodno i normalno…
Davor Žic

Similar articles

Tjedni retrovizor

1 year ago

Tjedni retrovizor

2 years ago

Tjedni retrovizor

7 years ago
error: Content is protected !!