Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

OK, sad je, valjda službeno – tjedan na prijelazu iz rujna u listopad definitivno je bio ”najbesadržajniji” u čitavoj godini, usprkos činjenici da su otprilike u to vrijeme održale sjednice matuljskog i opatijskog Vijeća. Očito, stigli smo u trenutak kada se svi akteri javnog života gledaju sa svojih pozicija, i u kojem nitko među njima nema ništa značajno za reći, ništa što bi doprinjelo boljem svakodnevnom životu građana dok se njihovi ”lideri” gledaju poprijeko ispod obrva.

I zato, kad već nema odveć novih vijesti značajnih za našu budućnost, evo par starih – jedna koja je ”konstantna” čitave godine, jedne koja se razvijala već preko dvije godine i jedne koja je bila vijest lani da bi danas ponovo oživjela.

Iako se možda tako neće činiti na prvi pogled, sve tri zapravo su neraskidivo i značajno povezane…

– Prva priča

But if this ever changin’ world
In which we live in
Makes you give in and cry
Say live and let die
(Guns ‘n’ Roses)

Stigao je James Bond u Opatiju. Doduše, nije stigao James Bond osobno, utjelovljen u tijelu Daniela Craiga, posljednjeg u nizu glumaca što su oživjeli slavnog špijuna Iana Fleminga, već je njegova glava naknadno ”namontirana” na neko bezimeno tijelo što se gliserom provozalo našom obalom, ali što je tu je – uzet ćemo što nam daju.

I virtualni Bond bolji je od onih što ovdje inače oblače odijela i ”glume face”.

– Druga priča

I’m on the nightrain.
Bottoms up!
I’m on the nightrain.
Fill my cup!
(Guns ‘n’ Roses)

Stigla je i voda do Zvonejskih njiva, no ovog puta ne radi se o ”virtualnom” nego o stvarnom dolasku koje će omogućiti budućnost projektu čija je poanta zapravo vraćanje u prošlost i odavanje počasti autohtonoj vinskoj sorti koja je nastala na učkarskoj zemlji zalivenoj znojem ”naših nonića”…

– Treća priča

You’re one in a million!
Yeah, that’s what you are…
(Guns ‘n’ Roses)

A stigao je i gost koji je ostvario ovogodišnje opatijsko milijunto noćenje, i to mjesec dana ranije nego prošle godine. Možemo biti cinični pa reći da je to zasluga lijepog vremena, što neće biti potpuno netočno, no također je jednako točno da oslanjanje na vlastiti identitet i authtone proizvode (koje bi moglo, i trebalo, biti još i snažnije) doprinosi sve većoj prepoznatljivosti našeg turističkog proizvoda, a u takvoj situaciji ne mogu izostati niti kvalitetni rezultati.

I upravo je to, a ne Guns ‘n’ Roses, poveznica tri današnje priče.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

5 months ago

Tjedni retrovizor

8 months ago

Tjedni retrovizor

6 years ago
error: Content is protected !!