Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

Iza nas je tjedan neočekivano bogat zanimljivim događanjima, što je dodatno naglašeno vikendom u kojem je i službeno započelo ”peto godišnje doba” za najveći dio stanovnika liburnijskog područja. Pusne kumpanije podigle su svoje ”kreacije” na ”istaknute pozicije”, i time poručile što smatraju najvažnijim događanjima u prošloj godini, odnosno stvarima zbog kojih bi netko morao odgovarati.

A ako je vjerovati ”pusnen juden” (jel’ se tako deklinira?), onda je najvažnije što se Liburniji dogodilo – izbori na nacionalnoj razini i dolazak Mosta na ”poziciju moći”. Na aktualnu političku situaciju u državi referirali su se mnogi, primjerice Kastavci, Opatijci, pa čak i Matuljci, iako su oni doista imali i važnije stvari s kojima su se mogli pozabaviti, a na neke od njih ukazali su im Lovranci.

Matulji su doista bili glavna tema prošlog tjedna, bilo da se radilo o količini obješenih slamnatih lutki, kojima valja pridodati onu u Frlaniji, bilo da se radilo o novim kulturnim prostorima. Doduše, ”prostorčićima”, koji su ipak dokazali da ”veličina nije važna”.

Ipak, fokus je nekako bio usmjeren na preuzimanje vlasti – ne ono od strane maškara, već povjerenika Hosta, koji bi idućeg tjedna trebao stići u Matulje i pripremiti općinu i Općinu za nove lokalne izbore. Pripremati se valjaju mještani, jer – ako je pitati političare – oni su apsolutno spremni, za sve što ih čeka…

A mještani, iskreno, i nisu pokazali previše interesa za tim izborima. Više od dolaska povjerenika, zaintrigirao ih je dolazak – balona. Ima i to možda smisla, ali i neke ”tajne veze” – kao i baloni, i političari su često tek puni ”toplog zraka”.

Sve to mogla je biti tema za Pusta, ali, nažalost nije – stoga u tradicionalnom, nikad dosad održanom, eminentnom izboru za najboljeg Pusta Pod Učkun nagradu moramo predati malobrojnoj ekipici iz Brajšinog prolaza koja je jedina na pravi način pokazala pusni duh, i iskoristila priliku za referencu na lokalne probleme, duhovito pokazavši što ih najviše muči kad pogledaju ”svijet oko sebe”.

Jer, nije li to zapravo bit Pusta – prilika da se bez posljedica kaže ”popu pop, a bobu bob”? Dobro, to i alkohol…

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

4 months ago

Tjedni retrovizor

11 months ago
error: Content is protected !!