Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

Nema uvoda, skačemo drito u srž stvari.

­– Rat je gotov, kreće hladni rat…

The sun sets on the war,
the day breaks and everything is new…
(Kings of Convenience)

Završila je najnapornija kampanja u povijesti natjecanja za izborne funkcije, ona za lokalne izbore u Matuljima u kojoj je konačni rezultat, onaj koji će se ”pisati” za povijest, ostao SDP 2 – HNS 0. Izbori su de facto bili posljedica narušenih odnosa među nekad nerazdruživim partnerima, koji nisu mogli ili nisu htjeli više dalje zajedno nalaziti kompromise. U beskompromisnoj borbi bolje je prošao Mario Ćiković koji je ostao načelnik, ojačao svoj tim još jednim SDP-ovcem – Vedranom Kinkelom uz već ranije prisutnu Eni Šebalj – i priskrbio stabilnu većinu u Vijeću koja bi mu trebala osigurati relativno mirnu godinu za dovršetak mandata. S druge strane Miodrag Šarac, kao ”istureni” član HNS-a i kandidat za načelnika u zajedničkoj predizbornoj priči koja je ujedinila svu oporbenu ”ekipu”, od Akcije mladih do HDZ-a, iza sebe ima respektabilnu utrku u kojoj je ostao za korak kratak – dvjestotinjak glasova otišlih na ”krivu stranu” presudilo je Boljim Matuljima i HNS nakon tri mandata na vlasti gurnulo u oporbu.

Iza glavnih igrača, čija je priča manje-više do kraja definirana, ostalo je mnoštvo ”sporednih rola” koje su, na neki način, ostale nerazriješene. Pitanje IDS-a, koji je ”sve adute” zajedničke koalicije prepustio PGS-u, ostavivši im i prvo mjesto na listi, i načelničkog kandidata, i drugog zamjenika i – sada – mjesto predsjednika Vijeća, vjerojatno je prvo koje će biti ponovo otvoreno. Ova stranka sa stabilnim i lojalnim članstvom i dugogodišnjim iskustvom vođenja Općine sasvim sigurno više je pridonijela Ćikovićevoj pobjedi od PGS-a koji iz godine u godinu sve više gubi podršku – među dvjestotinjak odlučujućih glasova većina je stigla ”preko Istre”, no pitanje je koliko su u ovim izborima oni sami profitirali. Upitna je i vjerodostojnost PGS-a na što su već ukazivali njihovi politički protivnici – može li netko tko je SDP-ovce i Ćikovića prozivao za kriminal bez ”knedle u grlu” slaviti njihovu pobjedu? I u HDZ-u se otvara zanimljiva tema – obračun među frakcijama izvjestan je scenarij nakon što je ”tihi bojkot” jednog dijela stranačkih članova oduzeo možda i presudnu ruku u Vijeću stranci i koaliciji čiji su dio bili…

Sve u svemu, sljedećih 13 mjeseci proći će uz ”finu glazuru” na površini, ali i mnogo uzbibalih mjehurića ispod nje.

– Post FENstum

Live long, save ten years to remember,
live long, hold it in front of your eyes once more.
(Kings of Convenience)

Završio je još jedan Festival neovisnih kazališta, i vrijeme je za sređivanje dojmova. Osobno, opet sam puno toga naučio – Mia Negovetić i Mladen Kušec, kao i svi kronološki smješteni između njihovih dobi, naučili su me da su godine samo broj i nemaju veze s mladošću ili zrelošću. Saznao sam pokoju i o recikliranju scenografije, kao i da se svi Shakespearovi likovi mogu prikazati u 90 minuta, ako ih igraju tri vrsna glumca. Naučio sam da Gogoljeve i Krležine rečenice mogu biti tečne i žive ako ih govori Ozren Grabarić i da je glazba u kazalištu moćno sredstvo izražavanja, a glazba religiozne tematike suvišna, ”kao da močiš čokoladu u šećer”… Nije loše za šest dana učenja.

– Aprilili

How come no-one told me
All throughout history
The loneliest people
Were the ones who always spoke the truth?
(Kings of Convenience)

Stvarno nije smiješno.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!