Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

Utorak je kao ponedjeljak, ako je ponedjeljak blagdan. Samo petak čini malo bližim…

– Blokani
Strange to see you waiting for me,
You try to block my road
All the time.
(Janis Joplin)

Pričica vezana uz zakrčenu cestu prema mulu, koju su zakrčili dostavni kamioni, izazvala je najveći interes komentatora prošlog tjedna, uz dvije oprečne teze. Prva je manje-više u skladu s premisom i razlogom nastanka teksta, da su takve situacije neprimjerene turističkom gradu usred sezone, ne samo zato što zakrčuju promet i stvaraju nepotrebne čepove u ionako prometno prilično zagušenom središtu grada, već i zato što nose nemalu opasnost od ozbiljnih nesreća. Druga otprilike ide prema tome da su dostavljači ionako ugnjetavani, dok se turisti zajebavaju na odmoru i baš ih briga, pa ove prve treba pustiti da parkiraju gdje hoće i kad hoće, dok ovi drugi trebaju imati razumijevanja i smireno čekati u koloni, uživajući u svojoj klimi koju dostavljači mogu samo sanjati u svojim vozilima.

E, pa, sad… Radni uvjeti dostavljača jedan su problem, koji uopće nije bitan u čitavoj priči. To nije stvar prometa, nego sindikalnih pregovora. Ne znam ako se u međuvremenu mijenjao kakav zakon, ali situacija u kojoj netko može slobodno parkirati na sredini ceste, a drugog će kazniti s parsto kuna jer je parkirao preko plave crte na označenom parkingu meni niti malo ne sliči na jednakost pred zakonom. A treća stvar je da je ovo što se dogodilo u opisanom tekstu, i što se redovito događa na cesti prema mulu, ali i u drugim dijelovima grada – kaos, a kaos ne može biti dobar ni za koga: uključujući i turiste, i dostavljače i građane i sam grad.

Nije to (isključivo) krivica dostavljača, već je puno veći problem u svima drugima: onima koji naručuju dostavu, a nisu se potrudili osigurati prikladan način njenog zaprimanja, onima koji su plaćeni da provode kontrolu nad poštivanjem prometnih pravila, a ovdje su zakazali, te onima koji su trebali propisati pravila za opskrbu i kontrolirati njihovu provedbu, a sada se (namjerno) drže po strani.

Dakle – hotelijera, policije i grada sa svojim prometnim redarstvom. Uostalom, jedna od prvih stvari koje je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić obećao napraviti, još na početku prvog mandata, bilo je riješiti taj kaos oko dostave. Zasad mu odlično ide.

– Izbor
Election time around the corner
Who you gon’ vote for?
We’re okay…
(Wyclef Jean)

Najduža predizborna kampanja u povijesti još prošlog tjedna nije niti bila počela, a već smo imali hrpu tekstova posvećenih izborima. Akcija mladih, stranka potekla s liburnijskog područja pridružila se Živom zidu, s kojim je u pojedinim izbornim jedinicama koalirala i na posljednjim izborima. Hoće li im to biti ulaznica za Sabor i prilika da nakon prvog čelnika izvršne vlasti (u Lovranu) ostvare i parlamentarni mandat i tako dodatno etabliraju svoj položaj na šarolikoj političkoj sceni Hrvatske? Česti partneri Akcije mladih, Lista za Rijeku, ponovo je udružila snage sa IDS-om i PGS-om, i ova će lista prvi puta biti prisutna i u 7. izbornoj jedinici. Takva je situacija na nacionalnom planu.

A na lokalnom? A, eto, ništa posebno. Sve po starom.

– Luksuz
Our house,
In the middle of our street.
(Madness)

Skoro pa za niš.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!