Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

Danas smo pomalo turističko i nostalgično raspoloženi, s ipak optimističnim završetkom…

– Prah
Another one bites the dust
And another one gone…
(Queen)

Velikani odlaze u povijest – važna središta gospodarskog i kulturnog života Opatije posljednjih se godina pretvaraju u prah i pepeo. Doslovno – bageri i buldožeri poravnali su već hotele Zagreb i Ičići, bivše kino, a posljednje je na redu bilo nekadašnje skladište koje već odavno nije služilo nikakvoj svrsi.

Uistinu je nejasno koji je motiv držanja oronulog objekta u središtu grada, ali čini se da je to popularna moda među vlasnicima opatijskih nekretnina, stoga se valja zapitati koji je to objekt sljedeći na redu? U teškoj konkurenciji s bivšim sjedištem Kvarner Expressa, čini se da za par otpalih škura vodi hotel Paris…

– Putovanja
Sad nas more čuva, sad nas kriju kiše,
Jedno zvono zvoni – ne čujem ga više.
(Arsen Dedić)

Ministar Kliman čini se kao simpatičan čovjek, osim što malo isforsirano zvuči kad ubacuje svaku 20. riječ ”po domaću”. Ali, realno – i njegov prethodnik činio se simpatičnim. I onaj prije, što se zvao kao instrument, isto je bio OK, makar ne znao plivati. Doista, djeluje kao da je turizam najlakši resor u vladi, jer kako na obali, tako i u Zagrebu – zavališ se u stolac, digneš natpis ”Free Rooms” i čekaš da turisti nahrupe.

– Plusevi
You wanna know how to rhyme you better learn how to add!
It’s mathematics…
(Mos Def)

Na kraju, red je da Kastvu ovog tjedna zabilježimo dva ”plusa”. Prvi je zaslužio zato što je uspješno spojio privatni i javni interes, a drugi mu je priskrbio jedan njegov mladi stanovnik.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!