Tjedni retrovizor

retrovizor_2012

Ah, jesen… Kad sunce prestane masirati sljepoočnice, a ljudi izgube onu ”sezonsku blaženost”, to je vrijeme kada na scenu stupaju političke teme i aktivnosti. Nakon odmora od političara koji je trajao, čini se, mjesecima, proteklog tjedna bili su ponovo u prvom planu…

– Superman i prijatelji
But I can’t do this all on my own.
No, I know I’m no Superman…
(Lazlo Bane)

Herojstvo opatijskog gradonačelnika, koji je vlastitim likom i osobnošću digao turizam na jednu novu razinu, može otkriti samo precizno tumačenje turističke statistike protekle sezone. No, da njegov uspjeh ne ostane neprimijećen, pobrinuo se sam kada je rekao da je broj turista iz Italije, Austrije i Mađarske rastao zbog posjeta opatijskih delegacija predvođenih njime pobratimljenim gradovima u tim zemljama, u kojima je promovirana lokalna turistička ponuda.

Pa je tako njegovo opetovano pojavljivanje u talijanskom mjestašcu Castel di San Pietro Terme, od kojih dvadesetak tisuća stanovnika, rezultirao s više od 40 tisuća dolazaka Talijana na naše more. Dakle, neki su bili samo dvaput, a neki i više od toga, ali svi su mještani ovog grada posjetili Opatiju u prošloj godini zahvaljujući dobrim, prijateljskim vezama s gradonačelnikom. Slično je i u Austriji, gdje je druženje s prijateljima iz gradića Bad Ischl s gotovo 15 tisuća stanovnika, rezultiralo s gotovo 60 tisuća dolazaka Austrijanaca, što valjda znači da su nam Badišlani bolji prijatelji od Kasteldisanpjetrotermljana…

– Ravnomjernost
Ja sam svoju sreću
Našao u smeću…
(Riblja Čorba)

Kako izgleda ravnomjerni razvoj nekog mjesta? Tako da svi nešto dobiju. Jedni parfeme , a drugi – malo manje mirišljave darove.

– Odlazak
Požuri, jer autobus već trubi,
Ni časak ne čeka on to znaš.
(Ljubo Kuntarić)

Dugo je Kuntarića čekao taj autobus, sve dok pred koji dan nije i njemu stiglo vrijeme da se ukrca i pođe na posljednje putovanje. No, to vrijeme čekanja dobro je ispunio stotinama, pa i tisućama melodija koje će se pjevušiti i dugo vremena nakon što i nas odveze autobus Calypso u divan i palma prepun kraj.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

5 years ago

Tjedni retrovizor

3 years ago

Tjedni retrovizor

7 years ago
error: Content is protected !!