Tjedni retrovizor

Tjedni retrovizor

Tjedni retrovizor

Svašta se izdogađalo u proteklih tjedan dana, a najviše ste čitali tekst o tome da je Nikica Pažin došao u Upravu Narodnih novina. Očito je bilo bitno znati da sad nekog možete žicati obrazac MP48 preko veze.

Dodatno, Frlani su se osjetili uvrijeđeni novom strategijom razvoja Matulja u kojoj naše mjesto nije poimence spomenuto, iako ima i himnu i izvršnu vlast.

I treće – finila je Marunada.

Ne, nije to još jedan ultrakratki Tjedni retrovizor, to su samo tri teme koje nisu ušle u ovotjedni izbor…

– Zaboravili su više ideja nego što smo ih mi uspjeli smisliti…
That was when I got an idea.
Came like a gun and shot in my ear.
(Bee Gees)

Kako je nekada izgledao planski razvoj turističke ponude, i koliko se razlikuje od aktualnih strategija razvoja? Prilično zorno to pokazuje izložba nedavno otvorena u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer na kojoj su predstavljeni svi projekti koji se nisu realizirali u onoj fazi snažnog rasta na prijelazu stoljeća, dok one koji se jesu realizirali možemo vidjeti golim okom u prostoru, jer većina ih je ostala dobro očuvana i u funkciji.

Od izgradnje hotela Kvarner do kraja Prvog svjetskog rata, odnosno u razdoblju najsnažnijeg turističkog razvoja Opatije, prošlo je tridesetak godina. Otprilike je to, manje-više, razdoblje koje je proteklo od hrvatske samostalnosti pa do trenutka koji opisuje razvojna strategija Opatije, odnosno 2020. godine.

Ne samo da se ne mogu mjeriti realizirani projekti – jer, onako ugrubo govoreći, imam dojam da je u toj fazi turističke ekspanzije Opatije, financijski gledano, uloženo mnogo više nego u cijeloj njenoj kasnijoj povijesti (uostalom, možemo li zamisliti ”luđaka” koji bi danas izgradio lungomare?) – već se ne mogu mjeriti niti ideje, sve ono što je bilo planirano, a iz raznih razloga nikad nije napravljeno. Drugim riječima, nekadašnji ”investitori” imali su plan, imali su ideju, imali su znanje i imali su viziju. Dobro, imali su i kapital, no i naša ekipa je u proteklih desetak godina spizdila i više od milijardu kuna, no bez nekog prevelikog efekta. Nedostajalo je, čini se, sve ono drugo…

– Ako nemaš dobre namjere, kako ćeš popločati cestu?
And common sense is ringing out the bells.
This ain’t no technological breakdown…
Oh no, this is the road to hell.
(Chris Rea)

Jedna dodatna ilustracija, dobro došla vezano na prošlu temu – možda je jednostavno stvar u tome da se nekad stvari nisu ovako radile

– Dobro da nisu veterani…
OH! The good ol’ Hockey game,
Is the best game you can name…
(Stompin’ Tom Connors)

Očito je da netko u ovom gradu ima dobar smisao za humor, kad je dopeljao hrpu hokejaša u Opatiju. I to – hokejaša seniora!

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

7 years ago

Tjedni retrovizor

10 months ago

Tjedni retrovizor

1 year ago
error: Content is protected !!