Tjedni retrovizor

...ilustracija...

…ilustracija…

U novom tjednu, stari problemi i teme…

– Računi i računice

I’m on a mission to never agree, here comes the argument,
Here comes the argument, here comes the argument, here it comes…
(Fugazi)

Dvojako mišljenje imam prema ovoj ”pobuni” ugostitelja. S jedne strane, drago mi je da je barem jedna društvena skupina pokazala ovakvu razinu organiziranosti i kvalitetnog otpora mjeri koja im ide na štetu: uspjeli su svoje argumente iznijeti u javnost, pobuditi interes, raspiriti raspravu i to je stvarno velik uspjeh u društvu u kojem je ”meh” glavni odgovor na svaku problematičnu situaciju.

S druge strane, kao što je netko primijetio tijekom sinoćnjeg sastanka u Ambasadoru, bilo bi lakše povjerovati u jadikovke o teškom životu vlasnika lokala da pred hotelom nije bio parkiran onako luksuzni vozni park.

Nije loše ostvarivati dobre zarade, dapače – dobro je to i za ugostitelje, i za njihove djelatnike, i za državu – ali ako su već krenuli u misiju mijenjanja svog imidža u javnosti, onda su to trebali napraviti na malo promućurniji način. Legitimno je boriti se za svoje interese i tražiti podršku medija i publike, legitimno je stvarati pritisak na institucije vlasti, no teško da će vlasnici kafića i restorana u tome uspjeti tako da u nama pokušaju pobuditi sažaljenje nad njihovom tužnom sudbinom.

Njihovi drugi argumenti bili su puno bolji, pri čemu je najbolji bio onaj o ”oporezivanju izvoza” – može biti kontraproduktivno povećavati porezna davanja industriji koja je izrazito okrenuta izvozu, što turizam jest, bez obzira što se događa unutar državnih granica. I računica s prikazivanjem troškova i dobiti lokala je ispravan put – argumentirani prikaz zašto viši porezi mogu imati negativne posljedice na široki sloj ljudi – goste lokala, vlasnike, djelatnike – dobra je ilustracija teza ugostitelja.

Šteta što ta računica ne ide u njihovu korist. Naime, u svojoj analizi ugostitelji su predstavili hipotetski objekt koji posluži 300 makijata svakog dana po cijeni od 8 kuna, uz najam od 6.500 kuna i troje zaposlenih, svega 63 lipe prihoda ostanu nakon oduzmanja troškova. Troškove tako čini materijal, PDV, najam, režije, ZAMP, komunalna naknada, knjigovodstvo, kreditna zaduženja, plaće djelatnika, televizijska pretplata, fiskalna blagajna…

Prema tom izračunu, povećanjem PDV-a, cijena od 8 kuna stvarala bi dodatno opterećenje od 67 lipa po kavi, odnosno gubitak od 4 lipe po prodanoj kavi, i 4.380 kuna godišnje. Ako se poveća cijena kave, smatraju ugostitelji, past će količina prodanih kava, pa će efekti opet biti negativni, odnosno ”s realnim padom prodaje od 12 posto, ukupna generirana dobit prije oporezivanja pada 70 posto”.

Kako to? U prvom slučaju, s kavom od 8 kuna i PDV-om od 13 posto, ”dobit” po kavi je 63 lipe. Odnosno 189 kuna dnevno, ili oko 5.700 kuna mjesečno. Možemo li povjerovati da netko riskira sav svoj imetak i kreće u kredite i velika ulaganja da bi si zaradio prosječnu plaću? Možemo, i ne moramo, ali to nije sada bitno. U kavi od 8 kuna PDV od 13 posto čini 0,92 lipe, što znači da ostalih troškova ima 6,45 kuna da bi dobit ostala 63 lipe.

U kavi od 9 kuna PDV od 25 posto čini 1,8 kuna. Uz ostale troškove od 6,45 kuna, ”dobit” ugostitelja po prodanoj kavi porast će na 0,75 lipa. Uz pad prodaje od 12 posto koji sami ugostitelji predviđaju, prodat će se dnevno 264 kave, pa će dnevna zarada ugostitelja biti 198 kuna, odnosno gotovo 6.000 kuna mjesečno. Drugim riječima, prema brojkama koje su sami prezentirali, povećanje PDV-a i posljedično povećanje cijena kave ugostiteljima će donijeti – veću dobit…

– Izbori

I’ve had choices
Since the day that I was born.
There were voices
That told me right from wrong.
(George Jones)

Približavaju se izbori, a još se ništa ne zna. Ni kandidati, ni savezi, ni kako dišu birači. Pa smo mi u to neznanje dodali još malo nagađanja

– Živi i mrtvi

Hold on, Holy Ghost
Go on, hold me close.
Better run, here we come –
It’s the day of the dead…
(Hollywood Undead)

Baš me zanima, postoji li Dan živih?

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Matuljska olimpijada

13 years ago

Tjedni retrovizor

13 years ago

Tjedni retrovizor

3 years ago