Tjedni retrovizor

Arhiva: Estela Vlašić

Arhiva: Estela Vlašić

Završio je još jedan tjedan, možda četiristoikoji otkako je napisano prvo izdanje Tjednog retrovizora. Uz poneku promjenu, koncept je i dalje isti – tri ključna događaja iz prošlog tjedna, tri prigodna citata, tri komentara koje nitko ne čita.

Pa, onda, zašto da mijenjam dobitnu formulu…

– Ča mogu maškare, a ne mogu zvončari?
Maškare,
Ča mogu maškare…
(Toni Kljaković)

Eto, ovaj vikend pokazao je da, dok je kiša omela najavljene zvončarske pohode, maškare nesmetano uživaju u ”petom godišnjem dobu”, neovisno u vremenskim uvjetima. Kako u Opatiji, tako na Grobniku i u Permanima. I u Permanima.

– HDZ zna?
Da nam mladež ima osmijeh što na licu sja,
I budućnost da ih čeka, da je sigurna…
(Dražen Žanko)

Dobili smo prošlog tjedna i drugog potvrđenog kandidata za opatijskog gradonačelnika – nakon što je SDP nominirao Fernanda Kirigina, i HDZ je izašao sa svojim adutom. Očekivano, bit će to Marko Ćorić, dugogodišnji predsjednik opatijskog ogranka stranke i gradski vijećnik, praćen jednako dugogodišnjim suradnikom Goranom Crnkovićem, te uz jedno novo lice – Dinu Šverko koja zasad nije ostavila zapaženiji trag na opatijskoj političkoj sceni, što joj svakako ide u prilog kod prosječnog birača.

Prema onome što je rečeno na tiskovnoj konferenciji, računa HDZ na otprilike 20 – 25 posto biračkog tijela, što je ipak značajno iznad dosadašnjih rezultata, ali možda ne i nedostižna podrška za ”zajedničare”. Ipak, s 25 posto glasova ne može se osvojiti gradonačelnički mandat, stoga vjerojatno nisu nerealne priče o već sklopljenom dogovoru Ive Dujmića kao nezavisnog kandidata i HDZ-a, stoga pitanje ostaje – mogu li zajedno prebaciti polovicu vijećnićkih mandata i tako ugroziti vladavinu lijeve političke opcije koja je bila neprikosnovena u pet od šest dosad iskorištenih mandata?

– Doktorica
Ne zovi, mama,
Ne zovi doktora…
(Prljavo kazalište)

Najčitanija vijest prošlog tjedna bila je ona o odlasku u mirovinu dugogodišnje pedijatrice Estele Vlašić. Nakon nagrade za životno djelo, nema smisla trošiti dodatne riječi za opis njenog rada, stoga je i ovaj unos samo još jedan podsjetnik na njen doprinos, ali i podsjetnik meni da ne preskočim tu vijest kada u prosincu budem sastavljao godišnju inventuru. Svašta se još može dogoditi, no nekako mi se čini da je za stotine djece i roditelja promjena liječnika ipak važnija od promjene (grado)načelnika…

Davor Žic / PodUčkun.net