Tjedni retrovizor

otvorenje_plaza_royal_2016_opatija (3)_01

Prošli tjedan donio je nekoliko važnih događanja, na razini čitave županije, no nama s ove liburnijske strane ipak je najzanimljivije da dva svestrana čovjeka iz Opatije postaju nositelji županijskih nagrada za životno djelo.

A od ostalih stvari, izdvajamo…

– Vamos a la playa
Posebni zakoni za vrijeme sezone
Sa naše će plaže micati one
Zaraćene, napaćene, izluđene, otuđene…
(Hladno pivo)

Svaki put kad se pokrene tema koncesioniranja plaža, postavlja se pitanje odnosa javnog dobra i turističke valorizacije ”sunca i mora”. Posljednji slučaj bio je onaj plaže Royal, na koji je na Županijskoj skupštini upozorio vijećnik Akcije mladih Robert Kurelić, a u kojem je zaključeno kako ta plaža, nekad znana kao ”tri mulića”, ne zadovoljava kriterije ”otvorenosti za sve građane”. Stoga i investitor treba napraviti promjene u plaži i omogućiti njeno korištenje svima koji to žele, bez naplate pristupa.

Problem plaža ipak je puno kompleksniji od borbe za ”mjesto za šugaman” nasuprot ”ležaljkama za elitu”, i svodi se na još uvijek nedefiniranu (nacionalnu) politiku upravljanja pomorskim dobrom. Bez vlasništva ili (značajnijeg nego dosada) prava eksploatacije, ne treba očekivati da će se velik broj investitora odlučiti na ulaganje u plaže. Također, s obzirom na cijene takvih investicija, malo je vjerojatno da će se na ozbiljnije zahvate odlučivati i lokalna ili regionalna samouprava, koja će ipak rado ubrati koncesijsku naknadu. No, bez uređenih plaža teško da će se moći razvijati ijedna turistička destinacija na obali.

Kako doskočiti takvom problemu? Segregacija plaža na ”domaće” za šugamane i ”stranjske” za ”dame i gospodu” definitivno nije rješenje, iako je takva situacija postojala u prošlosti, u vremenima ”najveće slave” opatijskih kupališta, kada se za njih plaćao ”upad”. Nije rješenje niti onemogućiti luksuz onima koji to žele i ograničiti prihode od turizma gradu.

Pa, koje je onda rješenje? Jebiga, izbori su – pitajte nekog od kandidata, oni znaju sve. Ja, doista, nemam pojma…

– Kultura
They’re gonna smother love, they’re gonna shoot your hopes,
Before the meek inherit they’ll learn to hate themselves.
(Bruce Springsteen)

Problem broj jedan – plaža. Check! Problem broj dva – kultura. Check!

Ovo će fakat biti zanimljiva kampanja.

– Treći problem
You’ve got it all and yet
You’re betting all you have on a first world problem…
(Unknown Mortal Orchestra)

Da se držimo neke logike, onda bi nakon plaža i kulture, treća točka bio – parking, pa da obuhvatimo ”hattrick” opatijskog turizma, no s obzirom da ništa relevantno na tu temu nije rečeno prošlog tjedna, uhvatimo se mi još uvijek neuhvatljive Rijeke i očuvanih velikih šest bodova prednosti nad pratiteljima.

Problem? A, ne znam, možda suđenje?

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!