Tjedni retrovizor

Dankešen (barke faren)

Dankešen (barke faren)

Sve je stvar perspektive. Pticama, recimo, izgledamo tako nebitno da bez imalo straha seru po nama. Mravima, s druge strane, vjerojatno smo jedna od važnijih stvari u životu – ako ne kao suludo rasipni idioti koji ih mogu opskrbiti hranom barem za tri zime, onda sigurno kao ogromno ticalo koje neočekivano dolazi s neba i uništava ti dom.

Mravi i ptice ne biraju svoju perspektivu, ali mi kojima je svijet uglavnom rađen po mjeri, tako da nam sve bude u razini očiju, možemo birati na koje ćemo se stvari fokusirati. Jednako kao što možemo odlučiti je li čaša polupuna ili poluprazna, možemo odlučiti i je li prošli tjedan bio dobar ili loš.

Pa bismo se, tako, mogli baviti političkim temama, govoriti o tome kako je SDP dobro ”zeznuo” Dujmića stavivši na dnevni red rasprave u javnosti teme koje je aktualni gradonačelnik namjeravao ”povlačiti” kao predizborna obećanja, ili ući u ”rupu bez dna” i analizirati što stoji iza smjene Ivone Šabarić Rubeše i tko kime manipulira. Uglavnom, bio je to dosta naporan tjedan.

No, odlučili smo se za drugačiju perspektivu, odlučili smo se fokusirati na dobre vijesti iz prošlog tjedna, kako bismo pokazali da je to ipak bio i jedan jako dobar tjedan. Stoga donosimo tri vijesti koje nisu izazvale žučljive rasprave na Facebooku i i međusobno vrijeđanje ”fejk profila”.

Evo ih.

– Sve zbog sendviča
Teta, teta, ja san onaj s kraja reda,
Znan da sad van rabi samo lepa beseda…
(Mauro Staraj)

Mauro Staraj zna ”pogoditi”. Dobro zna ukus svoje publike, i zna kako spojiti glazbu i riječi koje su im po volji. No, ponekad mu se dogodi i pjesma koja prijeđe granice žanra u kojem inače djeluje, koja svoje izvorište ima u nekoj univerzalnoj sličici iz života i koja može pronaći put do svake osobe, jer svaka osoba voli sendvič od pol filona s deset deka mortadele. A kad još takva pjesma ima i socijalni angažman i svijest o aktualnom trenutku, onda je to dovoljno da mu zaradi mjesto broj jedan u ”pozitivnom tjednu”.

– Dankešen (barke faren)
Selo je bilo va stareh dni,
kade su sad veli palaci,
ni već sela, ni judi već ni,
na kraje se šeću pajaci.
(Betty Jurković)

Ako može ovaj retrovizor biti pozitivan, onda to može valjda i jedna sjednica Vijeća. Zapravo, bilo bi izvrsno da usred svih ovih prepucavanja i napucavanja, da aktualni saziv svoj posao završi uz jednu ”pozitivnu notu”. Igra riječi je namjerna…

– Ples milijuna
From the bottom up,
I’m thinking millions!
From nothing to something,
I’m thinking millions!
(Jezzy)

Ako se u ovo područje ulažu milijuni od strane samo jedne tvrtke, i ako postoje još brojni drugi koji to planiraju učiniti, onda ipak valjda nekog kurca vrijedimo….

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

5 years ago

Tjedni retrovizor

11 years ago

Tjedni retrovizor

4 years ago
error: Content is protected !!