Tjedni retrovizor

Prva tema posvećena je nečemu što se dogodilo prvi put, zadnja nečemo što se dogodilo jubilarni 40. put, a ona između nečemu što se događa barem jednom u četiri godine, a u posljednje vrijeme i sve češće…

– Način života
Zbog nje sam presretan,
Zbog nje sam nesretan.
Nama je Rijeka sve.
Mi živimo zbog nje…
(Blagdan Band)

Facebook zid u nedjelju i ponedjeljak bio mi je krcat bijelo-plavih dresova i crvenog osvjetljenja baklji – dugo već nisam doživio tako unisono oduševljenje nekim ili nečim kao što ga je uspjela postići HNK Rijeka svojim povijesnim, prvim naslovom. Ali nije stvar samo titule, već i promjene atmosfere oko kluba i odnosa s gradom i regijom kao živim bićima, gdje je šačica nogometaša poslužila kao katalizator ”ere optimizma” i dobrog raspoloženja u gradu koji već neko vrijeme nije imao razloga biti zadovoljan sam sa sobom.

I zato su riječki nogometaši – pravi šampioni, pa i više od toga.

– Drugi krug
Još jedan krug na mom vrtuljku,
Sada sam tu ponovo na početku.
(Hladno pivo)

Za nešto manje od tjedan dana očekuje nas drugi krug lokalnih izbora u koji su uključene gotovo sve jedinice lokalne samouprave na Liburniji, izuzev one najmanje, Mošćeničke Drage. Ponegdje nas očekuje napeta i neizvjesna borba, ponegdje nešto manje tenzija, ali uz gradska i općinska vijeće bez izrazite većine i polarizirano biračko tijelo ovi bi se izbori mogli pokazati kao prijeloman trenutan na lokalnoj političkoj sceni.

– Aj’ ti
Ako želiš bit ću ja
Program tvog kompjutera…
(Denis & Denis)

Konferencija Mipro u Opatiji postoji već četiri desetljeća, što znači da je skup posvećen informacijsko-komunikacijskoj tehnologiji prvi puta krenuo tamo negdje krajem sedamdesetih godina ili manje od desetljeća nakon što je zamišljen ARPANET i daleko prije ikakvog spomena ”world wide weba”.

Dakle, u tih četrdeset godina tehnologija se strašno promijenila, promijenila je i društvo, a Mipro je ostao riznica znanja iz ovog područja koje svakodnevno donosi novu transformaciju svih aspekata ljudskog života.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net