Tjedni retrovizor

Kao da je čitava vječnost prošla od izbora, iako se radi o svega tjedan dana. Ne znam čini li se i vama tako, ali bez svakodnevne politike dani su se produžili, stres i prepirka ustupili su mjesto nekim opuštenijim aktivnostima, a umjesto oštrih izjava sa svih strana temperaturu podižu sunčeve zrake koje nesmiljeno prže zadnje dane proljeća.

Još samo da ”pokonstituiramo” sva ta Vijeća, da znamo na čemu smo, pa da krenemo na godišnji odmor i ostavimo se političkih tema do jeseni.

– Zajedništvo
Come together,
Right now…
(The Beatles)

Evo kako se to radi u Mošćeničkoj Dragi, koja bi mogla postati primjer svojim većim i glasnijim susjedima: načelnik se dogovori unaprijed, a Vijeće slaže sasvim dobro, neovisno o izbornim rezultatima. Kad se uključi mišljenje svih strana, rezultat uvijek mora biti dobar kompromis i jednoglasna odluka…

– Suradnja
No need for greed or hunger,
A brotherhood of man.
(John Lennon)

Draški model mogao bi svoju primjenu naći u Lovranu, Opatiji, Matuljima i Kastvu, jer niti u tim mjestima (grado)načelnik na svojoj strani nema sigurnu većinu. A možda je i bolje da je tako – obostrana kontrola iz dvaju tabora osigurat će da svaka odluka prođe rigorozne provjere, a svaka će se strana potruditi da građanima omogući bar nešto više od ove druge. Zato treba pozdraviti odluku vijećničke većine u Opatiji da ostavi sa strane sve što ih je iz suprotnog tabora pogodilo u prljavoj kampanji i krenu zajedno raditi na dobrobit svih građana Opatije.

Jer, očito je da je Opatija podijeljena na proteklim izborima, pa svaka odluka koja će biti donešena iz perspektive „naši i vaši“ nužno će zakinuti polovicu stanovništva. A posljednji mjeseci prošlog saziva Vijeća pokazali su da se u situaciji kad se preispituju neke odluke (izgradnja KTC-a, Ernie Gigante Dešković kao ravnatelj Festivala) transparentnost čini puno veća nego kad čvrsta većina čvrsto stoji iza „svog čovjeka“ i odluka donesenih tko zna kad, tko zna gdje i tko zna u kojem društvu.

– Tradicija
Congratulations,
And celebrations…
(Cliff Richards)

Potrebna je kvaliteta i upornost kako bi se u današnjim uvjetima poslovanja opstalo na tržištu, razvijalo i dobro poslovalo. A kad to netko radi 45 godina, onda je dovoljno reći: Čestitke i aplauzi.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

8 years ago

Tjedni retrovizor

6 months ago

Tjedni retrovizor

4 years ago
error: Content is protected !!